Suszenie
Re: Suszenie
ej pierwszy raz sadze ,a ile ma tak się to suszyć (ile czasu ??)
ok 2- 3 tygodnie,tak zeby bylo suche
ja na strychu to nawet do 1-2tyg jak jest pogoda dobra i goraco jak ostatnio
to zalezy jaka ilosc suszymy,ja pocialem material na mniejsze kawalki i powiesilem do gory nogami, jesl mamy mniejsze elementy one scna szybciej, nawet w tydzien jest gotowe do jarania..ale jesli palimy od razu z suszarni to ma nienajlepszy smak..
- Sensimilla;D
- sieje pestki
a mogę ususzyć plon w maszynce do suszenia owoców ??
Możesz, ale wtedy ciut może materiał stracić na mocy, lepiej suszyć w temp pokojowych.
Pojebalo was ze 2-3 tyg. ?? Jezeli rosline ujebales juz przy ziemi obierz z neich wszystkie liscie i powies ja np. w boxie i wlacz wentylatory zeby mialy przewiew. 2-3dni i masz juz gotowca :)
2-3 dni? niemozliwe,chyba ze suszysz jakies pojedynczeelementy a nie cale topy..ja pociaoem topy na mniejsze kawalki i one schyl od 5 dni w gore..mowie tutaj o suchym paleniu a nie o lekko wilgotnym..
/admin - cenzura, link do obrazka wygasł/
lampa sie swiecila pod spodem wiec bylo cieplo i wiatraki tez non toper smigaly..
/admin - cenzura, link do obrazka wygasł/
lampa sie swiecila pod spodem wiec bylo cieplo i wiatraki tez non toper smigaly..
Jak z zapachem podczas suszenia?
Spokojnie można wysuszyć w piwnicy 1-2 roślinki Rudealis Skunk, nie martwiąc się o zapach?
Czy pomyśleć o uszczelnieniu drzwi i jakimś pochłaniaczu zapachu?
Spokojnie można wysuszyć w piwnicy 1-2 roślinki Rudealis Skunk, nie martwiąc się o zapach?
Czy pomyśleć o uszczelnieniu drzwi i jakimś pochłaniaczu zapachu?
Zależy jakich masz sąsiadów, czy zapach może do nich dojść.
- rasta czolgista
- sieje pestki
ja swoj plon ususze chyba na strychu.
jak bedzie gotowe to w pazdzierniku dam foto
jak bedzie gotowe to w pazdzierniku dam foto
Strych bardzo dobre miejsce
a jak ktos mieszka w bloku to gdzie chyba tylko pokój zostaje czyli szafa ,dobre miejsce ??
Pomieszczenie może być chłodne, ale powinno być przewiewne.
Ja susze w boxie. Daje lampy najwyżej jak się da , dokładam jeszcze 1 wentylator kuchenny i topki wieszam na nitkach . Po jakimś tygodniu topki są suche . Następnie wkładam wszystko do zamykanego pojemnika i daje skórkę od pomarańcza gdzieś na tydzień aby się zapach przegryzł . Smak jest wyśmienity.
mi ktos kiedys mowil, ze liscie sie odcina na 1 cm od topow... ja odcinam na rowno z topami a nie calosc wiec nie wiem czy dobrze robie..
Liście zrywać najlepiej, bo jak zostawisz ogonek zacznie gnić.
no to bedzie strasznie duzo roboty zeby obrac taka rosline z outa.. ja zawsze duze liscie obrywam tylko a te male z topow obcinam na szerokosc topow.. zajmuje to 1/5 mniej pracy
Nie ruszaj tych topowych i będzie git.
Jak już suszysz to możesz obciąć byle jak,
Gostowi chodziło o obcinanie podczas kiedy jeszcze roślina rośnie, robi się to na około 2 tygodnie przed wyrwaniem obrywa się liście
Gostowi chodziło o obcinanie podczas kiedy jeszcze roślina rośnie, robi się to na około 2 tygodnie przed wyrwaniem obrywa się liście