Bimber

Wyroby alkoholowe i ich picie oraz wszystko związane z alkoholem.
Awatar użytkownika
JOK3R
sieje pestki
sieje pestki
Posty: 31
Rejestracja: 23 cze 2013, 19:29

Bimber

Post autor: JOK3R »

Bimber- napój alkoholowy otrzymywany w warunkach domowych. Otrzymywany przez destylację zacieru z domowej fermentacji.

Do rzeczy. Jeśli chcemy uzyskać bimber, musimy zacząć od nastawienia zacieru. Przepis na niego jest prosty i łatwo go zapamiętać z datą Bitwy pod Grunwaldem. 1 kilogram cukru do tego 4 litry wody plus 10 deko drożdży. Oczywiście możemy robić to na większą skalę, musimy tylko pamiętać o proporcji. Mieszamy te składniki i zostawiamy w jakiejś beczce czy bańce, aż się wszystko przerobi. Możemy przyśpieszyć ten proces dodając do naszego zacieru 1/4 kilo ryżu, zacier powinien być gotowy po 5 dniach. Jak już elegancko przefermentuje mamy gotowy zacier.

Po przerobienu zacieru, musimy go jak najszybciej przegotować, inaczej z czasem będzie tracił swoją moc. Po czym poznać ze zacier jest gotowy do przegotowania? Najprościej po smaku, zacier nie będzie słodki tylko stanie się po prostu gorzki.

Nastąpił czas na destylację, aby oddzielić alko od różnego syfu. [Destylacja-rozdzielanie ciekłej mieszaniny wieloskładnikowej poprzez odparowanie, a następnie skroplenie jej składników. Stosuje się ją w celu wyizolowania lub oczyszczenia jednego lub więcej związków składowych. Proces wykorzystuje różną lotność względną składników mieszaniny. ~ z wikipedii ]
Alkohol wrze w ok 78 stopniach, a woda w 100. Tak więc poprzez podgrzewanie zacieru najpierw odparowuje alkohol a dopiero potem woda.
Wypełniamy nasz pojemnik na zacier w 80% , nigdy do pełna gdyż przy gotowaniu,zacier może wrzeć i dostać się do rurek,czego nie chcemy. Podgrzewamy zacier i alko zaczyna odparowywać, my je skraplamy i mamy bimber. Możemy także destylować wina.
Edit: Destylację należy przeprowadzić minimum dwukrotnie.
Na schematach jest wszystko ładnie przedstawione.

Destylacja za pomocą metod ogólnie dostępnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mniej więcej tak to może wyglądać:

Obrazek

Każdy jest w stanie coś takiego przygotować we własnym garażu [szczerzy] .

Gotowy bimber można przyprawić smakami. Co tylko chcemy. Możemy dodać miodu, rodzynek, wiśni po czym odstawiamy go na ok 2 tyg i mamy łagodniejszy samogon.

Oczywiście należy pamiętać żeby nie przesadzać z degustacją naszego alko.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2013, 22:01 przez JOK3R, łącznie zmieniany 2 razy.
Fifulec
pierwsze topki
pierwsze topki
Posty: 220
Rejestracja: 11 mar 2013, 10:25

Re: Bimber

Post autor: Fifulec »

Przepraszam, ale czemu ma służyć ten temat, tzn. nad czym konkretnie tu dyskutujemy? Tak na bieżąco kilka uwag mam. Alkohol etylowy wrze w temperaturze 78 stopni. Do cukrówki lepiej używać drożdży gorzelniczych np. Coobra Pure. Destylację przeprowadzamy dwukrotnie a są i tacy, którzy pędzą trzy razy. Po pierwszej szczerze polecam oczyszczanie wodorotlenkiem sodu i nadmanganianem potasu.
Awatar użytkownika
JOK3R
sieje pestki
sieje pestki
Posty: 31
Rejestracja: 23 cze 2013, 19:29

Re: Bimber

Post autor: JOK3R »

Temat ma na celu przedstawienie w prosty sposób produkcji samogonu. Tak aby każdy w prosty sposób zrozumiał. a co do tego co piszesz to się zgadzam w 100% [poprawione].
Fifulec
pierwsze topki
pierwsze topki
Posty: 220
Rejestracja: 11 mar 2013, 10:25

Re: Bimber

Post autor: Fifulec »

Rozumiem misję, deko postaram się pomóc, w granicach mej wiedzy, ma się rozumieć. Z pierwszej destylacji wylewamy pierwszą setkę, zakładam, że ktoś pędzi ilość domową tj. jakieś 20-40 litrów zacieru. Tu druga uwaga, w fachowym słowniku rozróżniamy zacier i nastaw. Zacier sporządza się ze słodu, lub ze skrobi traktowanej enzymami. Rozumiem, że tu nie musimy się trzymać szczegółowych wytycznych, zatem dalej wobec wszelakich nastawów będę używał słowa zacier, niezależnie od pochodzenia materiału poddawanego później fermentacji.
Awatar użytkownika
JOK3R
sieje pestki
sieje pestki
Posty: 31
Rejestracja: 23 cze 2013, 19:29

Re: Bimber

Post autor: JOK3R »

Pierwszej setki możemy użyć jako płynną rozpałke do grilla czy ogniska. Tylko i wyłącznie.
ODPOWIEDZ