Muchomor czerwony

Różne inne rośliny.
Awatar użytkownika
diselryder
super grower
super grower
Posty: 960
Rejestracja: 13 lut 2011, 22:54

Muchomor czerwony

Post autor: diselryder »

Muchomor czerwony Amanita muscaria

Owocnik[/color] - czerwony lub pomarańczowy, pokryty białymi plamkami; w stadium młodocianym pojawia się jako biała kulka, wkrótce rozwija się w kapelusz 5-15 cm średnicy; biala osłona rozpada się na białe płatki, które zostają przyczepione do powierzchni kapelusza; skóra błyszcząca, ściągalna, w czasie wilgotnej pogody lepka; brzeg kapelusza długo gładki, u starych okazów prążkowany.

Blaszki - białe do kremowych, dość gęste, brzuchate, wolne.

Trzon - biały lub żółtawy; 6-15 cm x 15-30 mm; cylindryczny; podstawa bulwiasta, kulista do jajowatej.

Pierścień - wyraźny, biały lub białożółtawy, zwieszony, nieprążkowany, brzeg pierścienia biały lub żółtawo ząbkowany.

Miąższ - bez smaku i zapachu, pod skórką kapelusza żółtawy.

Wysyp zarodników - biały.

Działanie
Wtajemniczeni wiedzą jednak, że muchomory czerwone mają właściwości halucynogenne. Jak czytamy w Wikipedii, niewykluczone, że „plemiona syberyjskie spożywały w jakiejś postaci muchomora czerwonego do wprowadzania się w stan religijnego odurzenia” . W celu wprowadzenia się w stan upojenia, spożywa się suszone kawałki muchomora lub wywar z niego.

Krótki opis przyrządzania

1) * Zbierz muchomory samotnie rosnące, małe, z rozwiniętym kapeluszem (są mocniejsze) wyrywając całe grzyby palcami (nie używać noża!) z ziemi.
* Oderwij trzon i sprawdź, czy w grzybie nie stołują się robaki. ;)
* Susz kapelusze w cieniu, umożliwiając przewiew (np. susz je na północnym balkonie).
* Wybierz i zjedz nieparzystą ilość wysuszonych kapeluszy (np. 3, 5) po czym popij je wodą. Powiedz rodzinie, żeby się nie martwiła jeśli nie będziesz obecny(a) przez kilka godzin, 1-3 dni, rok(!).

2)Zamiast jeść kapelusze "na sucho" można je "wypić". Należy zrobić z nich wywar (gotując przez jakiś czas w wodzie, a następnie oddzielając stałe pozostałości), po czym go wypić. Jednak jest to metoda dla prawdziwych "hard-core", gdyż smak tego trunku jest naprawdę "wspaniały".

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Punky
super grower
super grower
Posty: 2753
Rejestracja: 18 gru 2010, 12:20
Lokalizacja: Holandia

Re: Muchomor czerwony

Post autor: Punky »

Z tego co wiem, nie je się tych młodych, tylko stare bo są mniej toksyczne, tak samo wywar robi się z tej czerwonej "skórki" kapelusza, gdyż ona ma najwięcej substancji psychotropowych, a jest najmniej toksyczna.
ODPOWIEDZ