WC-Water Cuing

Znajdziesz tutaj wiele informacji na temat uprawy i hodowli marihuany oraz konopi.
Awatar użytkownika
Chemik
grower
grower
Posty: 509
Rejestracja: 24 kwie 2011, 19:40

WC-Water Cuing

Post autor: Chemik »

Myślę że temat się przyda [usmiech]

Wstęp – co to jest WC? Dlaczego chciałbym z niego korzystać?

WC korzysta z osmozy, aby wypłukać chemikalia, pestycydy, nasiona, chlorofil i wszystko inne, czego nie chciałbyś palić. WC jest bardzo szybkie [około 7dni] z optymalną jakością [porównywalną do 30dni zwykłego curingu], i jednocześnie nie wydziela zapachu tak jak zwykły curing. Topy po WC mają większą moc niż po normalnym curingu [ale niestety występuje proporcjonalna strata wagi do wzrostu mocy].

THC nie rozpuszcza się w wodzie, top jest ukryty przed światłem/powietrzem, pozwalając na utrzymanie mocy na najwyższym poziomie, podczas gdy niedobre chemikalia zostają wypłukane. Niektórzy growerzy piszą, że dzięki temu mogą dodawać nawozy aż do dnia samego harvestu, ponieważ później WC oczyszcza topy z nagromadzonych chemikaliów.

Z powodu szybkości, dyskrecji i czystego smaku WC jest polecany nie-komercyjnym growerom. Komercyjni growerzy nie polubią WC ponieważ zmniejsza ona wagę topów.

WC może także zainteresować tych, którzy chcą palić bądź gotować podejrzaną ganję, topy zainfekowane pestycydami czy pleśnią, nieflushowane.

Jak moje topy będą wyglądać /smakować/ palić się/ pachnieć?

Topy poddane poprawnemu WC (zanurzone na 7 dni i odpowiednio wysuszone) będą miały czysty, mocny smak podczas palenia i będą miały większą moc niż po zwykłym curingu. To jest główna zaleta WC – szybki curing, który zwiększa moc i poprawia smak.

Smoking reporty różnią się, aczkolwiek większość ludzi zgadza się z tym, że WC nadaje bardzo czysty, delikatny, gładki smak. Ci z bardziej haszowatymi, sosnowo/drzewno-sandałowymi[???] odmianami lubią tą metodę za czysty, mocny smak.

Aczkolwiek ci z bardziej owocowymi odmianami otrzymali mieszane rezultaty. Niektórzy piszą, że smak był zbyt delikatny i dużo nut owocowo-cytrusowych zostało usuniętych.

Zapach topów zostaje znacząco osłabiony, co wielu uważa za jeden z pozytywnych efektów ubocznych WC. Niektórzy piszą o osłabionym zapachu samego dymu.

Topy poddane WC zazwyczaj wyglądają bardziej ziemisto i są w ciemniejszym tonie.

Co potrzebuję do tego? Na czym polega ten proces?


Pojemnik na topy i odpowiednia ilość wody [około 4 razy więcej niż objętość topów]
Osuszacz albo niskiej mocy urządzenie grzewcze. Osuszacze są dobre i kosztują około 40$ w sklepie. Dobrze działają farelki a niektórzy korzystali z suszarek [ale nam to raczej nie potrzebne, zwykłe tradycyjne suszenie starczy]
Ciemne, chłodne miejsce gdzie umieścimy pojemnik z wodą.


Potrzebujesz przynajmniej 7 dni, aby wykonać WC, mniej dni nie pozwoli na uzyskanie odpowiedniej jakości. Nawet 5 dni w wodzie nie jest wystarczające – potrzebujesz siedmiu!!!

Wrzuć swoje świeżo ścięte topy (świeże są najlepsze) to wystarczającej ilości wody, aby w pełni je zanurzyć. Prze pierwsze kilka dni topy będą pływać po powierzchni wody, więc będziesz potrzebować czegoś, aby je przytrzymać (kawałek drewna, talerz itp.). Zmieniaj wodę codziennie przez 7 dni, mniej nie pozwoli na uzyskanie odpowiedniej jakości (uwierz mi!) Staraj się nie ruszać topów w trakcie wymiany wody, ponieważ może to uszkodzić trichomy. Nie zamykaj pojemnika, zawsze niech będzie otwarty.

Woda może uzyskać żółty – zielony – nawet brązowy kolor każdego dnia, im bardziej topy zostają nasączone wodą. Prawdopodobnie pojemnik zacznie śmierdzieć, ponieważ chlorofil i sole opuszczają twoją roślinkę i parują.

Po 7 dniach wyciągnij top z wody. Odsącz je. Mogą zostać wysuszone szybko za pomocą osuszacza – ale że nikt z nas z tego nie korzysta to nie będę o tym pisał Jednym słowem suszymy tradycyjnie i wszyscy są happy.

7 rzeczy, które powinieneś i nie powinieneś robić w trakcie WC:

Nie zamykaj przykrywki pojemnika z wodą, ponieważ nie pozwoli to na opuszczenie chlorofilu z wody, przez co powróci on z powrotem do topów.
Trzymaj z dala od bezpośredniego słońca.
Nie wstrząsaj ani ruszaj pojemnika.
Nie szukaj w wodzie trichomów, które mogły odpaść – nie warto.
Nie rób WC topom, które zostały specjalnie zapłodnione, aby uzyskać nasiona. Curuj je normalnie. Wiadomo, co się dzieje z nasiona po namoczeniu


Jakie jest porównanie wagi wysuszonego towaru z towarem po zwykłym curingu?

Świeże topy po zwykłym curingu zostawiają około 25% masy. Świeże topy po WC zostawią około 15 masy własnej.

A więc dlaczego topy ważą mniej a mają więcej mocy?

THC nie rozpuszcza się w wodzie. Kiedy topy znajdują się pod wodą, są chronione przed warunkami zewnętrznymi takimi jak wilgotność, zbytnie wystawienie na powietrze, temperaturę czy światło. Ten stały stan jest nieosiągalny w zwykłym curingu, co może doprowadzić do bardziej drażliwego dymu i obniżonej mocy, jeśli nie wszystko zostało zachowane tka jak powinno być.

Jak moc topów jest wzmacniana poprzez WC?

Oto magia leżąca za zwiększaniem potencji poprzez WC. Dla prostoty przykładu zakładamy, że 100g topów idzie do naczynia. Wiesz, że 15% jest czystym THC. 15% z 100g to 15g. A więc 100g świeżych topów ma 15g THC w sobie. Poddajesz WC i suszysz topy i otrzymujesz 70g topów. Ale wiesz, że te 15% topów jest rozdzielone na te 70g a więc teraz twoja ganja ma 21.42% THC w sobie

Jak osmoza pozbywa się niedobrych związków, oszczędza trachomy?

W powietrzu chlorofil rozkłada się w tempie, które jest jedynie niewiele szybsze od tempa rozkładu żywicy – stąd powód, dla którego topy są krótko suszone a potem wkładane do słojów i ukrywane przed bezpośrednim światłem. Światło słoneczne + powietrze = idealne warunki dla rozkładu THC i utraty mocy.
W wodzie chlorofil rozkłada się, podczas gdy THC pozostaje zawieszone w żywicy i otaczające je wodne medium względnie nie ma na nie wpływu.

Więcej o pozbywaniu się chlorofilu.

WC i zwykły curing wykonują tą samą robotę. W zwykłym curingu zachowujesz smak i zapach a w WC tracisz ten smak i zapach, ale uzyskujesz gładkie, delikatne palenie.

Chlorofil w roślinie rozkłada się albo poprzez parowanie [zwykły curing] albo poprzez osmozę do otaczającej wody [WC] WC jest o wiele bardziej efektywne, ponieważ dodajesz więcej wody, i palenie jest łagodniejsze (chlorofil ma ogromny wpływ na zły smak i złe palenie się zioła). Aczkolwiek smak i zapach pochodzi z terenów w roślinie które są także rozpuszczalne w wodzie i zostają rozpuszczone w trakcie procesu WC.

W zwykłym curingu chlorofil paruje a tereny pozostają nienaruszone.
Jak Ci smutno zapal! – rozwesela , Jak Ci wesoło zapal! – trudno każdy pali!
Zapaliłeś? Będziesz palił dalej, bo jest dobre
Awatar użytkownika
johny
super grower
super grower
Posty: 1837
Rejestracja: 31 mar 2011, 14:35

Re: WC-Water Cuing

Post autor: johny »

dobry słownik..bo z początku nie wiedziałem kato o co mu chodzi z tym wc;]
ziolo1234
pierwsze listki
pierwsze listki
Posty: 137
Rejestracja: 07 lut 2013, 13:36

Re: WC-Water Cuing

Post autor: ziolo1234 »

Pisze w poradniku , że należy mieć coś(kawałek deski np) żeby je przetrzymać , to znaczy że topy muszą być cały rczas zanurzone w wodzie ? i małe pytanie jeśli mija już 7dni i mamy już je wyjąć to jak odsaczamy wodę ? czy mokre gdzieś kładziemy ?
Awatar użytkownika
matekmaly
pierwsze listki
pierwsze listki
Posty: 121
Rejestracja: 27 sty 2013, 18:08

Re: WC-Water Cuing

Post autor: matekmaly »

Dobry słownik napewno przyda sie. Bedzie gdzie odsyłać urzytkowników którzy ni wiedzą :)
ODPOWIEDZ