Afrykańczyk haszyszowy

Potrawy z wykorzystaniem konopi.
Awatar użytkownika
JanekPalacz
sieje pestki
sieje pestki
Posty: 60
Rejestracja: 08 lut 2011, 14:27

Afrykańczyk haszyszowy

Post autor: JanekPalacz »

czas przygotowania. 1 h, 100 g - 320 kcal.
Składniki:
- 2 szklanki mąki.
- 2 kostki masła.
- 1 szklanka cukru.
- kakao (ilość w zależności od pożądanego efektu, Nigeryjczyk: 10 łyżeczek, Mulat: 5 łyżeczek).
- 5 łyżeczek proszku do pieczenia.
- 1 jajko.
- 1 szklanka mleka.
- 6 gietów (gram) haszu.

Wykonanie:
Rozpuszczamy hasz w uprzednio już podgrzanym, ciepłym mleku. Wszystko podgrzewamy, aż haszysz całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i jajko. Wszystkie składniki dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wlewamy do brytfanny i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut. Nie wyłączamy piekarnika, zanim nie sprawdzimy, czy ciasto się upiekło. Drewniany patyczek wbijamy w placek i patyk wyjmujemy. Jeśli zostają na nim grudki, ciasto musi się jeszcze dopiec. Piekarnik wyłączamy wtedy, gdy patyk będzie suchy.

UWAGA! Nie jemy ciasta, zanim nie wystygnie (jakaś godzina), bo wtedy uczta skończyć się może skrętem kiszek i rozstrojem żołądka.
ODPOWIEDZ