Suszenie

Czyli ogólne pytania związane z uprawą i hodowlą konopi.
Awatar użytkownika
Holender
grower
grower
Posty: 554
Rejestracja: 18 sie 2010, 20:11

Suszenie

Post autor: Holender »

Suszenie

Konopie poddajemy temu procesowi w celu uzyskania suszu konopi indyjskich. Wiadomo procesowi temu poddajemy same pąki(topy), które skupiają w sobie największe ilości THC. Konopie suszymy od 2 do 7 dni nie powinno się tego kończyć za wcześnie a długość samego suszenia zależny od warunków w jakich to robimy – konopia jest idealnie wysuszona gdy ja weźmiemy do reki złamiemy łodygę i usłyszymy charakterystyczny trzask złamania, również możemy sprawdzić poprzez skruszenie topa w ręce jeżeli łatwo się ukruszy to znaczy, ze ten proces możemy już zakończyć, albo trzeci sposób odciąć kawałek i spalić sami uznamy czy się nadaje czy tez nie.
Warunki jakie powinniśmy zapewnić suszącym się roślinom

Przede wszystkim ciemne miejsce – światło ‘zabija’ THC jeśli swoje konopie będziemy suszyć w miejscu gdzie dochodzi do nich światło efektem tego będzie zmniejszenie jakości suszu.
Pokojowa temperatura – Następny warunek, który pozwoli nam dobrze osuszyć marihuanę. Ciepło powoduje, ze szybciej ususzymy swą roślinę. Musimy pozbyć się wody z rośliny która po ścięciu nadal się tam znajduje, jeśli w pomieszczeniu gdzie suszymy nasza roślinę panuje odpowiednia temperatura to możemy spodziewać się szybciej i lepiej ususzonego weedu, który będzie aż kruszył się w rekach – a taki każdy lubi najbardziej (jest ciepło woda z roślin paruje).Zbyt zimna temperatura wydłuży czas suszenia a zbyt duża zniszczy drogocenne THC.
Przewiew – Przewiew dobrze wpływa na cały proces otrzymywania suszu konopnego pozwala szybciej i lepiej wysuszyć roślinę i jest prawie tak samo ważny jak ciepło.
Przesuszać rośliny również nie należy ponieważ możemy uzyskać takie palenie które zamieni nam się dosłownie w proszek który do fifki będzie bardzo ciężko nabić za to do jointów będzie idealny.
Po procesie suszenia proponuje zastosować curring który ma na celu zwiększenie mocy, poprawienie walorów smakowych jak i zapachowych całego towaru, są też specjalne ‘curringi’ (np. Water Cure - WC) przeznaczone na oczyszczenie ziela z wszystkich toksyn, soli i innych szkodliwych gówien.

Obrazek
Konopie suszymy zwrócone pąkami w dól w ciepłym przewiewnym miejscu.
Awatar użytkownika
diselryder
super grower
super grower
Posty: 960
Rejestracja: 13 lut 2011, 22:54

Re: Suszenie

Post autor: diselryder »

suszenie i Curing

Suszenie i curing marihuany jest bardzo istotnym krokiem w procesie produkcji. Podczas tego okresu mozna stracic, zachowac lub uwydatnic zapach, smak i potencje(moc). Proces suszenia i curringu pozwala roslinie oczyscic(rozlozyc) cukier i chlorofil( niektore rosliny maja smak chlorofilu)

Niepoprawnie wysuszona i curringowana marihuana moze stracic niemal cala swoja potencje, a marihuana nizszej jakosci moze zyskac w tym procesie.

Cztery czynniki redukuja potencje marihuany.

1. Swiatlo
2.Cieplo
3.Uszkodzenie struktury rosliny
4.Powietrze

Marihuana, jesli niewysuszona i przechowywana nieprawidlowo moze zawierac zbyt duzo wilgoci ktora spowoduje plesn. Nalezy nakreslic ze szybkie metody suszenie nie pozbeda sie wilgoci z wnetrza kwiatow a wtedy potrzebny bedzie curring aby wyzbyc sie wilgoci wewnatrz( wyciagnac ja na zewnatrz)

Sztuka suszenia, curringu oraz hodowli rosliny to '' cierpliwosc''

1 - Suszenie powietrzem ( AIR CURRING)

Prawdopodobnie jest to jedna z najpopularniejszych metod. Szybkosc suszenia moze byc bardzo precyzyjnie kontrolowana poprzez wielkosc przeplywu powietrza. Powszechna technika jest sciecie roslin, powieszenie do gory ''nogami'' w pomieszczeniu wentylowanym ( wentylator nie powinien dmuchac bezposrednio w rosline ).

Kolejna technika jest wlozenie kwiatow do wpol otwartej szuflady z cyrkulacja powietrza ( Im blizej konca tym bardziej domykamy szuflade redukujac przeplyw powietrza.

Latwiejsza metoda jest wlozenie kwiatow do brazowej torby.
Sztuka w tym procesie jest predkosc suszenia. Jesli wysuszysz zbyt szybko curring zajmie wiecej czasu, jesli zbyt wolno wystawisz ja na dluzcze dzialanie powietrza i zredukujesz potencje.Wielu hodowcow robi to okolo tygodnia. Jesli nie robisz curringu to nalezy suszyc do momentu az lodygi beda trzaskac a nie giac sie. Jesli robisz curring mozesz rozpoczac z delikatnie wilgotnymi kwiatami ( wiekszosc po prostu sucha)



2 - Suszenie suchym lodem (DRY ICE)

Poniewaz swiatlo, cieplo i powietrze degraduja potencje ktos gdzies kiedys wymyslil aby kwiaty umiscic w pojemniku w zamrazarce lub uzyc suchego lodu ( Zamrozony co2 uwaga na skore) w lodowce.
Uzywajac suchego lodu i kwiatow w proporcji 1:1 mozesz wysuszyc kwiaty bez wystawianie ich na swiatlo,ciplo i swiatlo.
Rozsciel warstwe suchego lodu, poloz na niej oddychajaca szmate lub recznik papierowy, nastepnie rozscielaj topy ( luzno aby gaz mial jak ujsc )

Suchy lod nie staje sie plynem za to od razu zmienia stan sublimacji na gazowy i wyprowadza wilgoc z kwiatow. Kiedy lod wyparuje wiekszosc kwiatow bedzie sucha ( jesli nie to powtorz do uzyskanie zadowalajacego efektu
Sa sugestie aby usunac topy przed kompletnym wyparowaniem suchego lodu aby uniknac kondensacji wilgoci jednakze wilgoc ta jest juz wyciagnieta z komorek wiec ew. dosuszenie bedzie duzo prostsze.

3 - Piecyk i mikrofalowka

Uzyj pieca z minimalnymi nastawami i otworz drzwiczki i czekaj ( osobiscie polecam tylko i wylacznie niecierpliwym)
[edit] Food Dehydrator Drying

Suszarki do zywnosci (grzyby itp itd)
susza szybko i goracym powietrzem
( jesze gozej niz powyzej)

4 - Powolny curring - slow curring

Tradycyjna metoda jest powolne suszenie. Uzywajac tej metody wloz kwiaty do pojemnika tupperware, szklanego itp. a nastepnie umiesc w lodowce dopoki nie pojawi sie wilgoc, wtedy wyciag je na zewnatrz na chwile zeby wilgoc odparowala i powtorka az do skutku.( niektorzy kuruja minimum 2 tygodnie inni latami - jak wino)





5 - Suszenie wodne ( WATER CURE )

Jest to innowacyjny pomysl. Zywica marihuany nie rozpuszcza sie w wodzie wiec wszystko co sie rozpuszcza to nieczystosci. Polega to na zanurzeniu kwiatow w wodzie destylowanej na 3-14 dni zmieniajac ta wode co dzien. Wynikem jest ciemna brazowa czekolada ktora jest mokra i wymaga tak samo suszenia.
Awatar użytkownika
Gąbczasty
super grower
super grower
Posty: 919
Rejestracja: 26 sty 2011, 18:05
Lokalizacja: Looney Tunes

Re: Suszenie

Post autor: Gąbczasty »

mi się na pewno o tym curringu przyda
Moje motto: "NIE MA OPIERDALANIA SIĘ"
Awatar użytkownika
diselryder
super grower
super grower
Posty: 960
Rejestracja: 13 lut 2011, 22:54

Re: Suszenie

Post autor: diselryder »

Po to jest tu to zamieszczone [usmiech]
Awatar użytkownika
Punky
super grower
super grower
Posty: 2753
Rejestracja: 18 gru 2010, 12:20
Lokalizacja: Holandia

Re: Suszenie

Post autor: Punky »

O curringu był inny temat, swoją drogą.
Awatar użytkownika
diselryder
super grower
super grower
Posty: 960
Rejestracja: 13 lut 2011, 22:54

Re: Suszenie

Post autor: diselryder »

Ale artykuł chyba w dobrym temacie.
Awatar użytkownika
Punky
super grower
super grower
Posty: 2753
Rejestracja: 18 gru 2010, 12:20
Lokalizacja: Holandia

Re: Suszenie

Post autor: Punky »

W dobrym. Chodzi o to żeby nie dawać identycznych tematów, w różnych działach, bo śmietnik będzie.
ODPOWIEDZ