Marihuana sprawia, że potrawy są słodsze!
: 06 sty 2012, 20:32
Endokannabinoidy, związki chemiczne podobne do THC - aktywnego składnika marihuany - wpływają na receptory smaku na języku - dowiedli uczeni z Monell Center i Kyushu University w Japonii. Sprawiają, że potrawy są słodsze niż w rzeczywistości - informuje monell.org.
Co to oznacza?
Nasze komórki smakowe moga być bardziej zaangażowane w regulację apetytu niż wcześniej sądziliśmy - twierdzi współautor badań dr Robert Margolskee.
Jego zdaniem lepsze zrozumienie procesu skłaniającego nas do jedzenia i przejadania się może wspomóc nas w walce z otyłością.
Ale nie tylko. Receptory smaku znajdują się także w trzustce i jelitach. Pomagają one regulować wchłanianie składników pokarmowych, wydzielanie insuliny i metabolizm energetyczny. Jeśli endokannabinoidy mają wpływ również na te receptory, to istnieje duża szansa na opracowanie nowych leków do walki z chorobami metabolicznymi, np. cukrzycą - twierdza naukowcy.
KOMAĆ!!!
Co to oznacza?
Nasze komórki smakowe moga być bardziej zaangażowane w regulację apetytu niż wcześniej sądziliśmy - twierdzi współautor badań dr Robert Margolskee.
Jego zdaniem lepsze zrozumienie procesu skłaniającego nas do jedzenia i przejadania się może wspomóc nas w walce z otyłością.
Ale nie tylko. Receptory smaku znajdują się także w trzustce i jelitach. Pomagają one regulować wchłanianie składników pokarmowych, wydzielanie insuliny i metabolizm energetyczny. Jeśli endokannabinoidy mają wpływ również na te receptory, to istnieje duża szansa na opracowanie nowych leków do walki z chorobami metabolicznymi, np. cukrzycą - twierdza naukowcy.
KOMAĆ!!!