Sekrety treningu roślin konopi: więcej światła, więcej kwiatów
Sekrety treningu roślin konopi: więcej światła, więcej kwiatów
Trening roślin konopi to zestaw technik, które pozwalają kontrolować wzrost, kształt i rozwój roślin, a przy tym maksymalnie wykorzystać przestrzeń w growboxie czy na balkonie. Dzięki odpowiedniemu podejściu dolne partie rośliny otrzymują więcej światła, a plony stają się większe i bardziej wyrównane.
Najpopularniejsze techniki:
Topping – przycinanie wierzchołka rośliny, dzięki czemu powstają dwie nowe gałęzie. To prosty sposób na zwiększenie liczby punktów kwitnienia.
FIM (ang. „Fuck I Missed”) – przycinamy tylko część wierzchołka, co pozwala na rozwój kilku nowych pędów zamiast dwóch.
LST (Low Stress Training) – delikatne wyginanie i wiązanie gałęzi, by roślina rosła poziomo. Technika mało stresująca dla rośliny, ale bardzo efektywna.
Super cropping / High Stress Training – agresywniejsze zgniatanie łodyg w celu wzmocnienia rośliny. Wymaga doświadczenia, bo łatwo roślinę uszkodzić.
Dlaczego warto trenować rośliny?
Większe plony – energia rośliny jest rozdzielana równomiernie między pędy.
Lepsze oświetlenie dolnych gałęzi – kwiaty na dole też dostają światło.
Kontrola wzrostu – idealne do małych przestrzeni.
Zdrowsze rośliny – lepsza wentylacja zmniejsza ryzyko pleśni.
Wskazówki dla autoflowerów:
Autofloweringowe rośliny kwitną automatycznie po 3–4 tygodniach, więc każda ingerencja musi być delikatna i wykonana wcześnie. Najbezpieczniejsze są LST i lekkie manipulacje gałęziami – techniki takie jak topping czy super cropping mogą spowodować stres i wpłynąć na końcowy plon.
Trening roślin to świetny sposób, by w pełni wykorzystać potencjał swoich konopi – przy odpowiednim podejściu zyskamy zdrowe, silne rośliny i satysfakcjonujące zbiory.
Najpopularniejsze techniki:
Topping – przycinanie wierzchołka rośliny, dzięki czemu powstają dwie nowe gałęzie. To prosty sposób na zwiększenie liczby punktów kwitnienia.
FIM (ang. „Fuck I Missed”) – przycinamy tylko część wierzchołka, co pozwala na rozwój kilku nowych pędów zamiast dwóch.
LST (Low Stress Training) – delikatne wyginanie i wiązanie gałęzi, by roślina rosła poziomo. Technika mało stresująca dla rośliny, ale bardzo efektywna.
Super cropping / High Stress Training – agresywniejsze zgniatanie łodyg w celu wzmocnienia rośliny. Wymaga doświadczenia, bo łatwo roślinę uszkodzić.
Dlaczego warto trenować rośliny?
Większe plony – energia rośliny jest rozdzielana równomiernie między pędy.
Lepsze oświetlenie dolnych gałęzi – kwiaty na dole też dostają światło.
Kontrola wzrostu – idealne do małych przestrzeni.
Zdrowsze rośliny – lepsza wentylacja zmniejsza ryzyko pleśni.
Wskazówki dla autoflowerów:
Autofloweringowe rośliny kwitną automatycznie po 3–4 tygodniach, więc każda ingerencja musi być delikatna i wykonana wcześnie. Najbezpieczniejsze są LST i lekkie manipulacje gałęziami – techniki takie jak topping czy super cropping mogą spowodować stres i wpłynąć na końcowy plon.
Trening roślin to świetny sposób, by w pełni wykorzystać potencjał swoich konopi – przy odpowiednim podejściu zyskamy zdrowe, silne rośliny i satysfakcjonujące zbiory.
Re: Sekrety treningu roślin konopi: więcej światła, więcej kwiatów
Lubię LST, bo to metoda bez stresu, a daje świetne efekty. U mnie dolne pędy wreszcie doczekały się światła i kwiaty wyglądają imponująco.
Ja próbowałam topping na autoflowerach i niestety trochę je zestresowało ? Teraz zostaję przy delikatnym LST. Lepiej spokojnie niż potem ratować roślinę.
Masz rację, autoflowerki potrafią różnie reagować na topping – czasem zamiast pomóc, bardziej je spowalnia. LST to bezpieczniejsza opcja, rośliny mniej się stresują i można fajnie ukształtować krzaczek
Lepiej iść w stronę delikatnego treningu niż potem kombinować z ratowaniem.
![[usmiech] [usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
Ja próbowałam topping na autoflowerach i niestety trochę je zestresowało ? Teraz zostaję przy delikatnym LST. Lepiej spokojnie niż potem ratować roślinę.
Fajnie, że wspomniano o super cropping – działa naprawdę dobrze, ale trzeba wiedzieć, co się robi. Jeden błąd i roślina może się złamać.
Zgadzam się w 100%! Trening roślin to nie tylko większe plony, ale też lepsza wentylacja i mniej problemów z pleśnią. Warto poświęcić trochę czasu na naukę tych technik.
Cenne info! Nie wiedziałem, że autoflowery trzeba trenować delikatnie i wcześnie. Dzięki temu postaram się poprawić mój grow w tym sezonie