Namiot pod automaty – jaki wybrać?
Namiot pod automaty – jaki wybrać?
Zdecydowałem się w końcu spróbować uprawy nasion autokwitnących w domu. Mam niewielkie pomieszczenie i chcę kupić GrowBox, ale nie jestem pewien, jakie wymiary będą najlepsze. Czy lepiej kupić mały kompaktowy box dla jednej rośliny, czy od razu większy, żeby móc w przyszłości rozbudować uprawę?
Re: Namiot pod automaty – jaki wybrać?
Jeżeli chodzi o automaty, warto przemyśleć przestrzeń, jaką masz w domu. Autokwitnące są niższe niż fotoperiodyczne, ale wciąż potrzebują odpowiedniej wysokości i szerokości, żeby liście mogły się swobodnie rozwijać. Dla jednej rośliny wystarczy GrowBox 40x40x120 cm, ale jeśli chcesz mieć możliwość uprawy dwóch lub trzech roślin, lepiej iść w 60x60x140 cm. Dzięki temu masz też miejsce na wentylator, filtr powietrza i lampę z odpowiednim zawieszeniem.
I nie chodzi tylko o wielkość jakość samego boxa jest kluczowa. Solidna rama, mocna tkanina odbijająca światło, dobrze zszyte zamki to wszystko wpływa na to, jak skutecznie światło trafia do roślin i jak długo box będzie Ci służył. Polecam np. zestaw Herbgarden 50x50x150 cm dla początkujących albo RoyalRoom 80x80x160 cm, jeśli chcesz mieć więcej miejsca na rozwój uprawy.
Super, a co z lampami LED? Czy panel LED pełnego spektrum wystarczy, czy lepiej inwestować w coś droższego od razu?
Do boxa 40x40x120 cm wystarczy panel LED 100–150W z pełnym spektrum. Dla boxa 60x60x140 cm lepiej wybrać 150–200W. Autokwitnące przechodzą szybko z fazy wegetatywnej do kwitnienia, więc dobrze dobrane spektrum jest kluczowe dla równomiernego wzrostu i obfitych kwiatów. Popularne modele to Mars Hydro TS 1000/2000, Viparspectra P100/P200 lub LUMATEK ATS PRO 300W w większych boxach. warto zwrócić uwagę na LED-y z regulacją spektrum i wentylacją wbudowaną w panel. Pozwala to dopasować światło do różnych faz wzrostu i minimalizuje nagrzewanie się boxa. W mniejszych boxach lampę można zawiesić niżej, ale trzeba uważać na odległość od liści najlepiej 30–40 cm w fazie wegetatywnej i 40–50 cm w kwitnieniu.