Medycyna i konopie – co nowego w 2025 roku?

Badania nad cannabis, wykorzystanie konopi w technologi.
Awatar użytkownika
Zychfryd
sieje pestki
sieje pestki

Medycyna i konopie – co nowego w 2025 roku?

Post autor: Zychfryd »

Ostatnio natknąłem się na naprawdę ciekawe informacje o badaniach nad konopiami i musiałam się nimi z Wami podzielić. W tym roku opublikowano ponad 160 recenzowanych prac naukowych dotyczących zastosowań medycznych tej rośliny. Badacze skupiali się głównie na problemach neurologicznych, chorobach autoimmunologicznych, zaburzeniach snu oraz przewlekłych stanach zapalnych.

Najciekawsze jest chyba to, że metaanaliza wykazała, iż około 75% badań pokazuje pozytywny wpływ konopi w leczeniu nowotworów i łagodzeniu ich objawów. Brzmi naprawdę obiecująco!

Do tego pojawiają się coraz ciekawsze wyniki badań nad mikrodozowaniem THC – okazuje się, że w małych dawkach może pomóc w redukcji lęku, poprawie nastroju i jakości snu. To naprawdę otwiera nowe możliwości terapeutyczne, które mogą być mniej inwazyjne niż tradycyjne leki.

Jestem ciekawy, czy któraś z Was miała styczność z takimi metodami albo słyszała o podobnych badaniach? Myślicie, że mikrodozowanie THC faktycznie może stać się przyszłością terapii codziennych dolegliwości, czy raczej to chwilowy trend?
Awatar użytkownika
WandaW
sieje pestki
sieje pestki

Re: Medycyna i konopie – co nowego w 2025 roku?

Post autor: WandaW »

Ponad 160 recenzowanych artykułów o medycznym zastosowaniu konopi! ? To pokazuje, że to nie jest żadna moda, tylko poważna nauka.
Kropka
sieje pestki
sieje pestki

Re: Medycyna i konopie – co nowego w 2025 roku?

Post autor: Kropka »

Tak! A metaanaliza mówi, że aż 75% badań wskazuje na pozytywny wpływ konopi w leczeniu nowotworów. Serio, to robi ogromne wrażenie i daje nadzieję wielu ludziom.
ODPOWIEDZ