Zalety stosowania nawozów organicznych.

Czyli uprawa i hodowla marihuany oraz konopi w pomieszczeniu pod lampami.
Norman
sieje pestki
sieje pestki

Zalety stosowania nawozów organicznych.

Post autor: Norman »

Zastanawiam się nad nawozami organicznymi, bo do tej pory stosowałem głównie nawozy mineralne głównie ze względu na ich przewidywalność i kontrolę nad składnikami odżywczymi. Wiem dokładnie, ile azotu, fosforu i potasu daję, mogę precyzyjnie reagować na potrzeby rośliny. Ale z drugiej strony, coraz częściej słyszę, że nawozy organiczne dają lepszy efekt końcowy, szczególnie jeśli chodzi o jakość kwiatów i zawartość terpenów. W sumie ma to sens skoro mikroorganizmy w glebie pracują na korzyść rośliny, to musi się to odbijać na jej ogólnym stanie. Powiedzcie mi kiedy będą zauważenie różnice po zmianie nawożenia?
Awatar użytkownika
Student
sieje pestki
sieje pestki

Re: Zalety stosowania nawozów organicznych.

Post autor: Student »

Odkąd całkowicie przeszedłem na nawozy organiczne przy uprawie konopi, zauważyłem naprawdę dużą różnicę. Przede wszystkim rośliny wydają się zdrowsze liście mają głębszy, bardziej nasycony kolor, a ich struktura jest mocniejsza, bez oznak stresu czy niedoborów. To, co mnie najbardziej zaskoczyło, to zapach i smak suszu jest bardziej czysty, naturalny, można powiedzieć, że prawdziwy. Przy nawozach mineralnych zawsze miałem wrażenie, że roślina rozwija się szybciej, ale w pewien sposób sztucznie. A tutaj wszystko przebiega spokojnie, w rytmie natury. No i co ważne, gleba po zbiorach nie jest wyjałowiona wręcz przeciwnie, z każdym cyklem robi się coraz bogatsza.
ODPOWIEDZ