Zalety stosowania nawozów organicznych.
Zalety stosowania nawozów organicznych.
Zastanawiam się nad nawozami organicznymi, bo do tej pory stosowałem głównie nawozy mineralne głównie ze względu na ich przewidywalność i kontrolę nad składnikami odżywczymi. Wiem dokładnie, ile azotu, fosforu i potasu daję, mogę precyzyjnie reagować na potrzeby rośliny. Ale z drugiej strony, coraz częściej słyszę, że nawozy organiczne dają lepszy efekt końcowy, szczególnie jeśli chodzi o jakość kwiatów i zawartość terpenów. W sumie ma to sens skoro mikroorganizmy w glebie pracują na korzyść rośliny, to musi się to odbijać na jej ogólnym stanie. Powiedzcie mi kiedy będą zauważenie różnice po zmianie nawożenia?
Re: Zalety stosowania nawozów organicznych.
Odkąd całkowicie przeszedłem na nawozy organiczne przy uprawie konopi, zauważyłem naprawdę dużą różnicę. Przede wszystkim rośliny wydają się zdrowsze liście mają głębszy, bardziej nasycony kolor, a ich struktura jest mocniejsza, bez oznak stresu czy niedoborów. To, co mnie najbardziej zaskoczyło, to zapach i smak suszu jest bardziej czysty, naturalny, można powiedzieć, że prawdziwy. Przy nawozach mineralnych zawsze miałem wrażenie, że roślina rozwija się szybciej, ale w pewien sposób sztucznie. A tutaj wszystko przebiega spokojnie, w rytmie natury. No i co ważne, gleba po zbiorach nie jest wyjałowiona wręcz przeciwnie, z każdym cyklem robi się coraz bogatsza.