Wirusy i viroidy, takie jak BCTV (beet curly top virus), LCV (lettuce chlorosis virus) czy HLVd (hop latent viroid), coraz częściej pojawiają się w konopiach, stając się realnym wyzwaniem dla hodowców. Choć w Europie nie są jeszcze powszechne, rosnąca liczba upraw indoor i szklarniowych zwiększa ryzyko ich rozprzestrzeniania.
BCTV i LCV przenoszone są przez owady ssące soki roślinne, powodując spowolniony wzrost, chlorozę i deformacje liści. HLVd działa podstępnie – infekuje rośliny bez widocznych objawów, ale obniża plon i jakość kwiatostanów. Viroidy są trudne do usunięcia i mogą przenosić się przez sadzonki, klony oraz narzędzia.
Na razie problem jest lokalny, ale przy dalszym rozwoju branży wirusy i viroidy mogą stać się globalnym zagrożeniem. Dlatego higiena, kontrola owadów-wektorów, dezynfekcja narzędzi oraz stosowanie zdrowego materiału rozmnożeniowego są absolutnie niezbędne.
Wirusy i viroidy w konopiach – ciche zagrożenie dla upraw
Re: Wirusy i viroidy w konopiach – ciche zagrożenie dla upraw
HLVd to prawdziwy podstępny wróg. Rośliny wyglądają zdrowo, a plon i jakość topów lecą w dół. Od tego czasu izoluję wszystkie nowe klony i dezynfekuję narzędzia po każdej roślinie.
Dokładnie! Ja zawsze robię kwarantannę nowych sadzonek minimum tydzień, zanim trafią do głównego growroomu. Lepiej stracić kilka dni niż całą uprawę.
BCTV i LCV też potrafią namieszać, zwłaszcza w szklarni. Owady przenoszą te wirusy bardzo szybko, dlatego u mnie wszystkie okna i wentylacja mają filtry owadzie.
Ja stawiam głównie na materiał od sprawdzonych dostawców i testowane klony. Nawet najlepsza higiena nie pomoże, jeśli klon już jest zainfekowany.
Szczerze? Myślę, że wielu growerów dopiero się obudzi, jak takie infekcje zaczną pojawiać się masowo. Teraz większość macha ręką, bo „u mnie wszystko ok”, a potem nagle plon spada i nikt nie wie dlaczego.