Wzrost inwestycji w konopie – trend, który przyspiesza?

Wszystko o konopiach włóknistych i przemysłowych oraz ich zastosowanie.
Awatar użytkownika
Inperata
sieje pestki
sieje pestki

Wzrost inwestycji w konopie – trend, który przyspiesza?

Post autor: Inperata »

Ostatnio coraz częściej widzę, że temat konopi nie ogranicza się już tylko do CBD czy medycznej marihuany. Cały przemysł rośnie jak na drożdżach – od biotechnologii, przez materiały budowlane, aż po energetykę i produkty konsumenckie.

Konopie przyciągają inwestorów, bo szybko rosną, nie wymagają wiele i można z nich praktycznie wszystko zrobić. W biotechnologii firmy testują nowe metody ekstrakcji i szukają związków, które mogą mieć działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne czy nawet przeciwnowotworowe. W branży materiałowej coraz częściej słyszymy o betonach konopnych czy biokompozytach, które mają szansę zastąpić tradycyjne surowce.

Do tego dochodzą biopaliwa z biomasy i produkty konsumenckie – kosmetyki, żywność, suplementy. Wygląda na to, że konopie w końcu zaczynają być traktowane poważnie jako ekologiczny surowiec przyszłości.

Mam wrażenie, że z rośliny niszowej robi się jeden z filarów zielonej transformacji – i to dopiero początek.

A Wy jak to widzicie? Będzie z tego poważny rynek, czy to tylko chwilowa moda?
Awatar użytkownika
Kolmano
sieje pestki
sieje pestki

Re: Wzrost inwestycji w konopie – trend, który przyspiesza?

Post autor: Kolmano »

Też zauważyłem, że konopie wychodzą poza CBD. Fajnie, że ludzie zaczynają w końcu myśleć o nich jako o prawdziwym surowcu, a nie tylko „modzie”.
Awatar użytkownika
Grucha44
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Grucha44 »

Biokompozyty i beton konopny brzmią super! Szkoda tylko, że w Polsce tak powoli idzie w stronę przemysłową. W innych krajach już działają większe projekty.
Awatar użytkownika
Bebite
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Bebite »

Najciekawsze są dla mnie badania fitokanabinoidów. Coraz więcej związków ma potencjał terapeutyczny – może w końcu pojawią się naprawdę innowacyjne produkty medyczne.
ODPOWIEDZ