Ostatnio coraz częściej widzę, że temat konopi nie ogranicza się już tylko do CBD czy medycznej marihuany. Cały przemysł rośnie jak na drożdżach – od biotechnologii, przez materiały budowlane, aż po energetykę i produkty konsumenckie.
Konopie przyciągają inwestorów, bo szybko rosną, nie wymagają wiele i można z nich praktycznie wszystko zrobić. W biotechnologii firmy testują nowe metody ekstrakcji i szukają związków, które mogą mieć działanie przeciwzapalne, neuroprotekcyjne czy nawet przeciwnowotworowe. W branży materiałowej coraz częściej słyszymy o betonach konopnych czy biokompozytach, które mają szansę zastąpić tradycyjne surowce.
Do tego dochodzą biopaliwa z biomasy i produkty konsumenckie – kosmetyki, żywność, suplementy. Wygląda na to, że konopie w końcu zaczynają być traktowane poważnie jako ekologiczny surowiec przyszłości.
Mam wrażenie, że z rośliny niszowej robi się jeden z filarów zielonej transformacji – i to dopiero początek.
A Wy jak to widzicie? Będzie z tego poważny rynek, czy to tylko chwilowa moda?
Wzrost inwestycji w konopie – trend, który przyspiesza?
Re: Wzrost inwestycji w konopie – trend, który przyspiesza?
Też zauważyłem, że konopie wychodzą poza CBD. Fajnie, że ludzie zaczynają w końcu myśleć o nich jako o prawdziwym surowcu, a nie tylko „modzie”.
Biokompozyty i beton konopny brzmią super! Szkoda tylko, że w Polsce tak powoli idzie w stronę przemysłową. W innych krajach już działają większe projekty.
Najciekawsze są dla mnie badania fitokanabinoidów. Coraz więcej związków ma potencjał terapeutyczny – może w końcu pojawią się naprawdę innowacyjne produkty medyczne.