Parametr pH odgrywa istotną rolę w chemii roztworów. Powszechnie stosowana i najbardziej znana skala pH zawiera wartości w zakresie od 0 do14, ale nie wszyscy wiedzą, że istnieje inna skala, uwzględniająca wartości ujemne. W niniejszym artykule przedstawiono zagadnienia związane z teorią pH – definicje, sposoby pomiarów w laboratorium. Zaproponowano także doświadczenia, w których do pomiaru pH można wykorzystać produkty spożywcze. Zwrócono również uwagę na ważną rolę pH w rozpuszczalności związków chemicznych i mobilności pierwiastków.
Odczyn pH od 0 – 6 to odczyn kwaśny, ponieważ [H+] > [OH-] Odczyn pH równy 7 to odczyn obojętny, ponieważ [H+] = [OH-] Odczyn pH od 8 – 14 to odczyn zasadowy, ponieważ [H+] < [OH-]
Domowe wskaźniki Ph
Domowe wskaźniki pH W większości gospodarstw domowych znajduje się wiele substancji, które można użyć jako wskaźnik pH roztworu. Najprostszym przykładem takiego wskaźnika jest napar czarnej herbaty, który przy pH > 7,5 posiada barwę ciemnobrązową, przy pH równym 6 barwę jasnobrązową, zaś przy pH < 5,5 barwę jasnożółtą. Także wiele substancji wchodzących w skład roślin występujących w przydomowych ogródkach jest wrażliwe na zmianę pH. Należą do nich:
Buraki czerwone - Roztwór o charakterze mocno zasadowym zmienia kolor buraków lub ich soku z czerwonego na fioletowy.
Jeżyny i czarne porzeczki - W środowisku kwaśnym ich sok zmienia kolor z czerwonego na niebieski a w środowisku zasadowym pojawia się barwa fioletowa.
Przyprawa curry - Przy pH = 7,4 pojawia się kolor żółty a przy pH = 8,6 barwa czerwona.
Płatki pelargonii - Antocyjan, który jest zawarty w płatkach pelargonii zmienia kolor z pomarańczowoczerwonego w kwaśnym środowisku na niebieski w zasadowym środowisku.
Cebula - Cebula to wskaźnik przede wszystkim zapachowy. Przestaje wydzielać zapach w środowisku silnie zasadowym. Czerwona cebula zmienia kolor z blado czerwonego w środowisku kwaśnym na zielony w środowisku zasadowym.
Kapusta czerwona - Czerwony wywar z kapusty w środowisku kwaśnym nie zmienia barwy zaś w zasadowym środowisku przyjmuje kolor ciemnozielony.
Wskaźnikami mogą być także następujące substancje używane w domu:
Soda oczyszczona - Po wprowadzeniu do roztworu kwaśnego charakterystycznie musuje, taka reakcja nie występuje zaś w środowisku zasadowym.
Olejek waniliowy - To wskaźnik zapachowy. Jeśli znajdzie się w środowisku o wysokim pH, wtedy jest bezwonny, gdyż dysocjuje.
Napar mocnej herbaty - Obecne w herbacie pochodne taniny zmieniają barwę pod wpływem pH. W środowisku kwaśnym jest to barwa bursztynowa (podobną jaką ma słaba herbata), zaś w środowisku zasadowym pojawia się barwa ciemnobrunatna. Aby się o tym osobiście przekonać, proponuję wykonanie prostych doświadczeń.
Myślę, że to bardzo przydatne informacje, jeśli nie mamy miernika Ph a chcemy szybko określić przybliżone pH.Polecam także przeczytanie wersji lepszej. Tu mam tylko najważniejsze informacje.
http://www.ujk.edu.pl/ichem/kalcyt/archive/odczynph.pdf
Odczyn pH – intrygujący parametr roztworów
- Brzeszczot
- pierwsze listki
- Posty: 135
- Rejestracja: 20 sie 2010, 1:32
Re: Odczyn pH – intrygujący parametr roztworów
Do zredukowania PH na odpowiedni poziom używamy dolomitu. Jest bardzo tani.