Strona 1 z 1

Tacos lub wrapy z warzywami i nasionami konopnymi

: 15 paź 2025, 13:03
autor: Piesek200IQ
Składniki (na 4 porcje / 8 wrapów)

Na warzywny farsz:

- 1 średnia cukinia, pokrojona w cienkie plasterki lub zetrta na grube wiórki

- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski

- 1 średnia marchewka, starta

- 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej (opcjonalnie, dla sytości)

- 3 łyżki nasion konopnych

- 1 łyżeczka papryki słodkiej

- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

- Sól i pieprz do smaku

- 1–2 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia

Dodatki do wrapów:

- 4–8 tortilli pszenno-żytnich, kukurydzianych lub bezglutenowych

- Garść sałaty lodowej lub rukoli

- 1/2 awokado, pokrojone w plasterki

- Świeże zioła: kolendra, pietruszka, koperek

- Sos: jogurtowy, hummus, guacamole lub salsa

1. Przygotowanie

Podsmaż warzywa:

- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż 2–3 minuty.

- Dodaj marchewkę, paprykę i cukinię, smaż 5–7 minut, aż warzywa lekko zmiękną, ale zachowają chrupkość.

2. Dodaj nasiona i przyprawy:

- Dodaj ugotowaną komosę (jeśli używasz), nasiona konopne i przyprawy.

- Wymieszaj całość i smaż jeszcze 2–3 minuty, aż wszystko się połączy. Dopraw solą i pieprzem.

3. Podgrzej tortille:

- Na suchej patelni lub w piekarniku przez 1–2 minuty z każdej strony.

Składanie wrapów:

- Na środek każdej tortilli połóż sałatę, następnie warzywny farsz, plasterki awokado i ulubiony sos.

- Zawiń tortillę w formę wrapa lub złoż w klasyczne tacos.

Wskazówki i wariacje

- Wegańska wersja: Użyj hummusu lub guacamole zamiast sosu jogurtowego.

- Dla chrupkości: Dodaj prażone pestki dyni, słonecznika lub dodatkowe nasiona konopne.

- Bardziej sycące: Dodaj ugotowaną ciecierzycę lub czarną fasolę.

- Dla ostrości: Dodaj posiekaną papryczkę chili lub odrobinę srirachy do farszu.