Namiot pod automaty – jaki wybrać?

Czyli ogólne pytania związane z uprawą i hodowlą konopi.
Czerwony
sieje pestki
sieje pestki

Namiot pod automaty – jaki wybrać?

Post autor: Czerwony »

Zdecydowałem się w końcu spróbować uprawy nasion autokwitnących w domu. Mam niewielkie pomieszczenie i chcę kupić GrowBox, ale nie jestem pewien, jakie wymiary będą najlepsze. Czy lepiej kupić mały kompaktowy box dla jednej rośliny, czy od razu większy, żeby móc w przyszłości rozbudować uprawę?
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Re: Namiot pod automaty – jaki wybrać?

Post autor: Blade »

Jeżeli chodzi o automaty, warto przemyśleć przestrzeń, jaką masz w domu. Autokwitnące są niższe niż fotoperiodyczne, ale wciąż potrzebują odpowiedniej wysokości i szerokości, żeby liście mogły się swobodnie rozwijać. Dla jednej rośliny wystarczy GrowBox 40x40x120 cm, ale jeśli chcesz mieć możliwość uprawy dwóch lub trzech roślin, lepiej iść w 60x60x140 cm. Dzięki temu masz też miejsce na wentylator, filtr powietrza i lampę z odpowiednim zawieszeniem.
Awatar użytkownika
Student
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Student »

I nie chodzi tylko o wielkość jakość samego boxa jest kluczowa. Solidna rama, mocna tkanina odbijająca światło, dobrze zszyte zamki to wszystko wpływa na to, jak skutecznie światło trafia do roślin i jak długo box będzie Ci służył. Polecam np. zestaw Herbgarden 50x50x150 cm dla początkujących albo RoyalRoom 80x80x160 cm, jeśli chcesz mieć więcej miejsca na rozwój uprawy.
Czerwony
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Czerwony »

Super, a co z lampami LED? Czy panel LED pełnego spektrum wystarczy, czy lepiej inwestować w coś droższego od razu?
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Blade »

Do boxa 40x40x120 cm wystarczy panel LED 100–150W z pełnym spektrum. Dla boxa 60x60x140 cm lepiej wybrać 150–200W. Autokwitnące przechodzą szybko z fazy wegetatywnej do kwitnienia, więc dobrze dobrane spektrum jest kluczowe dla równomiernego wzrostu i obfitych kwiatów. Popularne modele to Mars Hydro TS 1000/2000, Viparspectra P100/P200 lub LUMATEK ATS PRO 300W w większych boxach. warto zwrócić uwagę na LED-y z regulacją spektrum i wentylacją wbudowaną w panel. Pozwala to dopasować światło do różnych faz wzrostu i minimalizuje nagrzewanie się boxa. W mniejszych boxach lampę można zawiesić niżej, ale trzeba uważać na odległość od liści najlepiej 30–40 cm w fazie wegetatywnej i 40–50 cm w kwitnieniu.
ODPOWIEDZ