Strona 1 z 1

Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi

: 30 paź 2025, 11:28
autor: AshenSoul
Składniki (na 2–3 porcje)

- 2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. szara reneta lub ligol)

- 100 g koziego sera, pokruszonego lub w plastrach

- 4 garście mieszanki sałat (rukola, roszponka, szpinak młody)

- 2 łyżki nasion konopi + dodatkowe do posypania

- 1–2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek)

- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dressing cytrynowo-miodowy:

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/2 łyżeczki musztardy Dijon (opcjonalnie)

- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Piecz jabłka:

- Rozgrzej piekarnik do 180°C.

- Jabłka umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne.

- Skrop odrobiną oleju i opcjonalnie posyp cynamonem. Piecz 15–20 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.

2. Przygotuj dressing:

- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

3. Połącz sałatkę:

- W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, pieczone jabłka, kozi ser i nasiona konopi.

- Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

4. Podanie:

- Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.

- Możesz posypać dodatkowymi nasionami konopi lub prażonymi orzechami dla chrupkości.

- Idealna jako lekka kolacja, przystawka lub dodatek do dań głównych.

Wskazówki i wariacje

- Więcej słodyczy: Dodaj suszone żurawiny, rodzynki lub plastry gruszki.

- Chrupkość: Posyp prażonymi orzechami włoskimi, migdałami lub pestkami dyni.

- Wegańska alternatywa: Zamiast koziego sera użyj tofu wędzonego lub wegańskiego sera typu feta.

- Podanie na ciepło lub zimno: Pieczone jabłka można podać lekko ciepłe, a sałatę w temperaturze pokojowej.