EmanO
Pomysł na spagetii
Makaron gotujemy w Wywarze po Makumbie. Sos: Pomysł na... Śmietanowo-Koperkowy lub innym. Gotujemy sos dodajemy 4-5 gr topków. I gotowe:D:D Faza jakies 6-7godz:D:D Danie dla 3:)
_\|/_Jaram się Tobą i wzajemnie od Lat jaram Cię, z Ziemi powstałaś a znów w Popiół obrócisz się, raz spróbowałem i juz nie przejdę obojętnie nie, nie_\|/_
glupie troche co z tego ze bedzie sie gotowal w wywarze po makmbie ?? nasionknie makaron THC hehe troche glupie mysle ze nie sprawdzales tego sposobu .. ??
poczytaj troche zanim zaczniesz pisac bzdury........
Ja osobiscie proponowal bym zrobić tak....
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (włoskie często są tańsze od polskich),
- 40 dkg mięsa mielonego (wybranego rodzaju, lub mieszanego),
- 2 duże cebule,
- 1 duży ząbek czosnku,
- oregano, bazylia, rozmaryn - najlepsze oczywiście świeże i dużo,
- oliwa,
- 1 puszka pomidorów bez skóry,
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego,
- ser żółty do posypania wierzchu (oczywiście najlepszy jest parmezan, ale można zadowolić się polskimi serami o zdecydowanym smaku),
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego (opcjonalnie),
- sól, papryka.
Jak przyrządzić?
Sos:
1) Na oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę TUTAJ DODAJĄC OCZYWIŚCIE- [haszysz lub zioło]THC-rozpuszcza sie w tłuszczach jak i w alkoholu....... Pod koniec smażenia dorzucamy rozdrobniony czosnek. Wszystko wrzucamy do gara przygotowanego na sos.
2) Na patelnię wrzucamy mielone mięso i podsmażamy je tak, aby przestało być surowe. Do gara.
3) Dusimy podlewając nieco wodą (bulionem) i rozdrabniając widelcem wszelkie zbite grudki mięsa przez 20 min.
4) Wrzucamy rozdrobnione pomidory, przyprawy, sól. Oczywiście idealne byłyby świeże pomidory, ale zimą nie jesteśmy aż tak wymagający. Nie żałujemy ziół w żadnym wypadku. Jeśli macie wino, teraz możecie je dolać. Dusimy 20 min.
5) Próbujemy. W miarę potrzeby dorzucamy smaku pomidorowego (koncentrat) i innych ingrediencji. Sos powinien być zawiesisty, wszystkie składniki dobrze rozdrobnione.
Gotowanie makaronu:
1) Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Do gotującej wody oprócz soli wlewamy łyżkę oleju. Odcedzamy i nie przelewamy zimną wodą. To dosyć ważne. Podany natychmiast nie będzie się kleił. A sos będzie się lepiej trzymał klusek.
2) Do makaronu ugotowanego na później, po odcedzeniu wlewamy kilka łyżek oliwy.
Jak podawać?
Na ugotowany makaron spaghetti kładziemy kilka łyżek gęstego sosu i posypujemy startym serem po wierzchu. Najlepszy jest nieco głębszy talerz, na którym łatwiej manewrować widelcem.
Inny sposób podania - wymieszać porcję makaronu z sosem w żaroodpornej misce. Posypać serem. Wstawić do gorącego piecyka na dziesięć minut. Aromaty mieszają się ze sobą cudownie. Makaron wchłania w siebie część sosu, a ser tworzy przyrumienioną skorupkę. Po wyjęciu możemy uzupełnić sos, polewając nim danie wokół brzegów.