Jak dawkować nawozy w fazie wzrostu?

Czyli uprawa i hodowla marihuany oraz konopi w pomieszczeniu pod lampami.
Norman
sieje pestki
sieje pestki

Jak dawkować nawozy w fazie wzrostu?

Post autor: Norman »

Cześć koledzy i koleżanki.Wczoraj minęły trzy tygodnie od kiełkowania, moje rośliny mają już po 5–6 pięter liści. Wyglądają zdrowo, ale zastanawiam się, czy już zacząć z nawozami. Nie chcę spalić im korzeni.
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Re: Jak dawkować nawozy w fazie wzrostu?

Post autor: Blade »

To dobry moment, żeby powoli wprowadzać odżywki, ale ostrożnie. W fazie wegetatywnej konopie potrzebują przede wszystkim azotu (N), bo on odpowiada za rozwój zielonej masy liści i łodyg. Ważne są też wapń (Ca) i magnez (Mg), bo bez nich roślina nie przyswoi dobrze innych składników. Z kolei fosfor (P) i potas (K) są w tej fazie mniej kluczowe, ale nadal potrzebne w mniejszych ilościach.Jeżeli chodzi o dawkowanie zacznij od połowy 1 ml na litr, i zobacz, jak reagują. Ja zawsze startuję od EC około 0.6–0.8 w pierwszym tygodniu nawożenia i stopniowo zwiększam do 1.2–1.4 w szczycie fazy wzrostu. Ważne, żeby nie przeskoczyć od razu na wysokie stężenie, bo młode korzenie są wrażliwe.
Norman
sieje pestki
sieje pestki

A jak poznać, że jest za dużo?
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Objawy przenawożenia to ciemnozielone liście, czasem aż błyszczące, z zagiętymi końcówkami w dół tzw. "clawing". Często końcówki brązowieją i wyglądają jak przypalone. Przy nadmiarze soli w podłożu roślina może nawet przestać pobierać wodę. Wtedy trzeba przepłukać podłoże czystą wodą o prawidłowym pH.Jeśli rośliny są w glebie, to najlepiej między 6.2 a 6.5. W hydroponice albo coco trochę niżej, 5.8–6.2. Wtedy składniki są najlepiej przyswajane. Trzeba pilnować, bo złe pH potrafi zablokować dostęp do niektórych pierwiastków, nawet jeśli są w roztworze. Na przykład zbyt niskie pH w glebie może zablokować wapń i magnez.
Norman
sieje pestki
sieje pestki

A mikroelementy? Warto je podawać w tej fazie?
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Tak, ale w rozsądnych ilościach. Cynk, żelazo, mangan tego rośliny potrzebują w śladowych ilościach, ale brak potrafi mocno zahamować wzrost. W dobrej jakości nawozach one już są. Ja czasem dodaję odrobinę Cal-Mag, szczególnie jeśli podlewam wodą z filtra RO, bo ona ma praktycznie zerową zawartość minerałów.Ja w wege nawożę co drugie podlewanie. Jedno podlewanie robię z odżywką, kolejne czystą wodą to pozwala uniknąć kumulacji soli. Jeśli widzę, że EC w odpływie rośnie powyżej 2.0 w glebie, to robię tzw. flush, czyli przepłukanie. Ostatnie 1–2 tygodnie wege to już przygotowanie do fazy kwitnienia. Nadal trzymam wyższy azot, ale powoli zwiększam fosfor i potas, żeby roślina miała zapasy na start kwitnienia. Potem w 12/12 azot spada, a fosfor i potas idą w górę.
ODPOWIEDZ