Czy można ponownie użyć ziemi?

Czyli ogólne pytania związane z uprawą i hodowlą konopi.
Weenee
sieje pestki
sieje pestki

Czy można ponownie użyć ziemi?

Post autor: Weenee »

Cześć. Ostatnio się zastanawiam nad tym, czy opłaca się używać ziemi ponownie po zbiorach. Mam kilka worków podłoża, które wydaje się wciąż w porządku struktura nie jest zniszczona, nie ma pleśni, a wyrzucać tego trochę szkoda, bo wiesz, ile teraz kosztuje dobra ziemia. Z drugiej strony słyszałem, że po jednym cyklu jest ona już praktycznie wyjałowiona i rośliny mogą gorzej rosnąć, bo nie znajdą tam wszystkich potrzebnych składników. I teraz się zastanawiam, czy faktycznie da się ją jakoś odnowić i przygotować do kolejnej uprawy, czy lepiej zainwestować w świeże podłoże i mieć spokój.
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Re: Czy można ponownie użyć ziemi?

Post autor: Blade »

Da się jak najbardziej, tylko trzeba podejść do tego trochę poważniej, niż po prostu wsypać ziemię z powrotem do donicy. W czasie całego cyklu konopie wyciągają z podłoża ogromne ilości składników odżywczych głównie azot, fosfor, potas, ale też mikroelementy. Po zbiorach ta ziemia ma już znacznie mniej wartości odżywczych, a dodatkowo mogą się w niej nagromadzić sole mineralne z nawozów. Jeśli nic z tym nie zrobisz i wsadzisz nowe rośliny, to mogą zacząć słabo rosnąć, żółknąć albo łapać różne braki pokarmowe. Dlatego pierwszym krokiem jest zawsze oczyszczenie ziemi trzeba usunąć resztki korzeni, które mogą gnić i powodować choroby. Potem dobrze jest przepłukać całe podłoże wodą, żeby wypłukać nadmiar soli. Dopiero wtedy można je zregenerować, czyli dodać nawozów organicznych, kompostu, biohumusu albo specjalnych mieszanek remineralizujących.
Weenee
sieje pestki
sieje pestki

No właśnie o to się obawiałem że same nawozy nie wystarczą, bo podłoże może mieć w sobie jakieś resztki chorób albo szkodników. A wiesz, ja już raz miałem problem z ziemiórkami i to była masakra, rośliny bardzo ucierpiały. Więc trochę się boję, że jak użyję ponownie starego podłoża, to przy okazji zaproszę do nowej uprawy niechcianych lokatorów. Ale z drugiej strony widziałem, że niektórzy to robią i mówią, że im się sprawdza. Może są jakieś sposoby, żeby tę ziemię naprawdę dobrze oczyścić i przygotować?
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Masz rację, ryzyko istnieje, bo w ziemi mogą zostać patogeny, larwy owadów czy grzyby, które w następnym cyklu zaatakują młode rośliny. Dlatego niektórzy stosują dezynfekcję podłoża. Można to zrobić na różne sposoby jeden z nich to podgrzewanie ziemi w piekarniku w temperaturze około 80–90°C przez kilkadziesiąt minut. To zabija większość niepożądanych organizmów, chociaż niestety niszczy też część pożytecznych mikroorganizmów. Dlatego po takim wyjałowieniu trzeba dodać coś, co odbuduje życie biologiczne gleby, np. preparaty z bakteriami i grzybami korzystnymi dla korzeni. Inny sposób to użycie środków biologicznych, które nie są chemiczną trucizną, ale działają wybiórczo na szkodliwe patogeny. Sama często też mieszam starą ziemię z nową na przykład pół na pół. Dzięki temu z jednej strony nie marnuję podłoża, a z drugiej minimalizuję ryzyko, że coś zaszkodzi uprawie.
Weenee
sieje pestki
sieje pestki

Czyli tak naprawdę najlepsza metoda to połączenie kilku kroków najpierw dokładne oczyszczenie i przepłukanie, potem ewentualna dezynfekcja, a na końcu odbudowanie zasobów i mikroflory. To brzmi sensownie. W sumie mógłbym przygotować sobie kompost, dodać trochę biohumusu i jakiejś świeżej ziemi, a wtedy miałbym podłoże prawie jak nowe, tylko że taniej i bardziej ekologicznie. Bo jednak wyrzucanie kilkudziesięciu litrów ziemi po każdym cyklu to trochę marnotrawstwo.
Awatar użytkownika
Blade
sieje pestki
sieje pestki

Dokładnie o to chodzi nie tylko oszczędzasz pieniądze, ale też dbasz o środowisko, bo ziemia to przecież zasób, który można regenerować. Oczywiście trzeba obserwować rośliny, bo one zawsze pokażą, czy w podłożu czegoś brakuje liście mogą się przebarwiać, wzrost może zwolnić. Wtedy można korygować nawożenie. Ale ogólnie rzecz biorąc, ponowne wykorzystanie ziemi jest jak najbardziej możliwe i praktykowane, tylko trzeba włożyć w to trochę pracy. Dzięki temu z jednej strony masz zdrowe rośliny, a z drugiej satysfakcję, że nic się nie marnuje.
ODPOWIEDZ