Leczenie migreny z pomocą THC i CBD

Wszystko o medycznym zastosowaniu marihuany THC i konopi CBD.
Awatar użytkownika
Kolmano
sieje pestki
sieje pestki

Leczenie migreny z pomocą THC i CBD

Post autor: Kolmano »

Ostatnie badania pokazują, że inhalacja mieszanki 6% THC i 11% CBD może przynieść znaczną ulgę osobom cierpiącym na migrenę. Co ciekawe, 67% pacjentów odczuło poprawę już w ciągu 2 godzin, a pełna redukcja bólu wystąpiła u 34% badanych. Efekty utrzymywały się nawet do 48 godzin, przy minimalnych skutkach ubocznych.

Dlaczego taka mieszanka działa tak dobrze? THC łagodzi ból i napięcie, natomiast CBD działa przeciwzapalnie i wspiera układ nerwowy. Razem tworzą synergiczne połączenie, które może zastąpić tradycyjne leki przeciwmigrenowe lub być ich uzupełnieniem.

Dla pacjentów oznacza to szybszą ulgę i możliwość dłuższego funkcjonowania bez bólu. Badanie otwiera też drogę do dalszych analiz nad optymalnymi proporcjami THC i CBD oraz sposobami podawania, które będą najskuteczniejsze.

Osobiście uważam, że to krok w stronę bezpieczniejszych, bardziej naturalnych metod leczenia migreny, które mogą naprawdę poprawić komfort życia pacjentów.
Awatar użytkownika
WandaW
sieje pestki
sieje pestki

Re: Leczenie migreny z pomocą THC i CBD

Post autor: WandaW »

Ostatnio czytałam badanie, że inhalacja mieszanki 6% THC i 11% CBD daje ulgę w migrenie – u 67% pacjentów już w ciągu 2 godzin, a pełna redukcja bólu u 34%. Ktoś próbował czegoś podobnego?
Awatar użytkownika
Wins
sieje pestki
sieje pestki

Re: Leczenie migreny z pomocą THC i CBD

Post autor: Wins »

Wow, to brzmi obiecująco! ? Ja używam oleju CBD na migrenę, czasem pomaga, ale jeszcze nie próbowałam mieszanek z THC. Ciekawe, czy efekt byłby szybszy.
ODPOWIEDZ