Jakie doniczki do odmian sezonowych?

Czyli uprawa i hodowla marihuany oraz konopi w pomieszczeniu pod lampami.
Mr Jake
sieje pestki
sieje pestki

Jakie doniczki do odmian sezonowych?

Post autor: Mr Jake »

Witam. Zastanawiam się nad wyborem doniczek do moich sezonowych odmian w indoorze. Wiem, że przy automatach zwykle wystarczą mniejsze pojemności, bo roślina i tak nie rośnie długo, ale tutaj mam fotoperiodyki i nie chcę ich ograniczyć od samego początku. Jakie rozmiary doniczek polecacie w takim przypadku?
Awatar użytkownika
Student
sieje pestki
sieje pestki

Re: Jakie doniczki do odmian sezonowych?

Post autor: Student »

To faktycznie ważna sprawa, bo przy fotoperiodycznych sezonowych odmianach system korzeniowy rozwija się dużo intensywniej niż u automatów, a od rozwoju korzeni zależy wprost rozwój całej rośliny. Jeżeli planujesz prowadzić roślinę krótko w fazie wegetatywnej, powiedzmy 3–4 tygodnie, to takie 7–10 litrów powinno dać radę. Ale jeżeli zamierzasz dłużej przetrzymać je w wege, żeby je podtrenować albo uzyskać większą masę przed przełączeniem na kwitnienie, to ja bym celował raczej w 11–15 litrów. To daje korzeniom sporo przestrzeni, a roślina nie będzie się czuła ograniczona, co później przekłada się na stabilny rozwój, większe kwiaty i ogólnie wyższe plony.
Mr Jake
sieje pestki
sieje pestki

Okej, czyli rozmiar zależy mocno od tego, jak długo trzymam w wege i jak bardzo chcę je rozrosnąć. A co z materiałem doniczek? Widziałem w sklepach klasyczne plastikowe, ale coraz częściej trafiam też na materiałowe tzw. fabric poty. Różnica faktycznie jest duża, czy to tylko marketing?
Awatar użytkownika
Tony Stark
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Tony Stark »

Różnica jest zauważalna, i to spora. Plastikowe doniczki są tańsze i łatwiej je ustawić w growboxie, szczególnie te kwadratowe, bo wtedy maksymalnie wykorzystujesz przestrzeń żadnych pustych miejsc jak przy okrągłych. Minusem jest to, że korzeń w plastiku krąży po ściankach i z czasem może się zapętlać. Dlatego ważny jest drenaż i odpowiednia wilgotność. Natomiast materiałowe doniczki mają tę przewagę, że przycinają korzeń powietrzem kiedy korzeń dochodzi do ściany doniczki, nie zawija się w kółko, tylko się rozgałęzia, dzięki czemu bryła korzeniowa jest gęstsza, bardziej rozbudowana i zdrowsza. To się potem przekłada na lepsze pobieranie składników odżywczych i szybszy wzrost. Jedyny minus, jaki zauważyłem, to to, że ziemia w nich szybciej przesycha, więc trzeba być bardziej systematycznym z podlewaniem. Ale jeżeli masz ogarnięty harmonogram albo nawet system automatycznego nawadniania, to materiałowe są naprawdę świetnym wyborem.
Mr Jake
sieje pestki
sieje pestki

No właśnie, ja myślę nad growboxem 100 × 100 cm, więc liczy się dla mnie każdy centymetr. Dlatego zainteresowały mnie te plastikowe kwadratowe doniczki wydaje się, że można zmieścić więcej roślin. Czy to faktycznie praktyczne rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Tony Stark
sieje pestki
sieje pestki

Tak, dokładnie kwadratowe plastikowe doniczki są pod tym względem genialne, bo pozwalają maksymalnie wykorzystać miejsce. Jak masz growbox 100 × 100, to możesz spokojnie ustawić tam kilka 11- czy 12-litrowych doniczek bez tracenia przestrzeni. Jedyna rzecz, na którą musisz zwrócić uwagę, to drenaż. Plastikowe doniczki mają zwykle kilka dziurek w dnie, ale ja zawsze dorabiam dodatkowe otwory albo przynajmniej daję grubszą warstwę keramzytu na spód. Dzięki temu unikam zastojów wody i gnicia korzeni. Jeżeli planujesz częściej przesadzać, to plastikowe są też wygodniejsze, bo łatwiej z nich wyjąć roślinę niż z materiałowej. Natomiast jeśli chcesz prowadzić rośliny od początku do końca w jednej donicy, to te materiałowe faktycznie dają przewagę pod kątem zdrowia korzeni.
Mr Jake
sieje pestki
sieje pestki

Czyli podsumowując jak mam ograniczone miejsce, to kwadratowe plastikowe 11–12 litrów będą najbardziej praktyczne, a jeżeli mam trochę więcej miejsca i chcę maksymalnie zadbać o system korzeniowy, to wtedy lepiej brać materiałowe 15 litrów. Dobrze rozumiem?
Awatar użytkownika
Tony Stark
sieje pestki
sieje pestki

Dokładnie tak. W praktyce wybór zależy od tego, co jest dla ciebie priorytetem. Jeśli liczy się łatwość w obsłudze, równomierne ustawienie roślin w growboxie i rzadsze podlewanie, to plastikowe kwadratowe będą najlepsze. Jeżeli natomiast chcesz wyciągnąć maksimum z każdej rośliny, nie boisz się częściej podlewać i zależy ci na jak najzdrowszym systemie korzeniowym, to materiałowe będą lepsze. Generalna zasada jest prosta im większa donica, tym bardziej rozbudowany system korzeniowy i tym lepsze plony. Doniczka to fundament, więc warto ją dobrze dobrać do swojego stylu uprawy i planów co do wielkości roślin.
ODPOWIEDZ