Jak rozpoznać zdrowe nasiono konopi?

Choroby i dolegliwości roślin konopi oraz jak z nimi walczyć.
Awatar użytkownika
Zychfryd
sieje pestki
sieje pestki

Jak rozpoznać zdrowe nasiono konopi?

Post autor: Zychfryd »

Siema,
Mam pytanie do bardziej doświadczonych growerów – jak odróżnić zdrowe nasiono od uszkodzonego lub niedojrzałego?
Z tego, co czytałem, zdrowe nasiona są twarde, mają gładką, lekko błyszczącą skorupkę, najczęściej ciemno-brązowe lub marmurkowe i mają owalny kształt. Natomiast nasiona miękkie, pęknięte, blade albo zdeformowane mają mniejsze szanse na kiełkowanie i zdrowy wzrost rośliny.

Czy macie jakieś swoje triki albo doświadczenia przy sprawdzaniu nasion? Np. test wodny czy inne sposoby?

Pozdro i dzięki za wszystkie rady [trawka]
Kropka
sieje pestki
sieje pestki

Re: Jak rozpoznać zdrowe nasiono konopi?

Post autor: Kropka »

Najprościej po skorupce i twardości. Zdrowe nasiono jest twarde, gładkie i lekko błyszczące. Miękkie albo pęknięte raczej nie ma szans.
Awatar użytkownika
WandaW
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: WandaW »

Dokładnie, a kolor też ważny. Ciemne, marmurkowe to spoko. Białe albo zielonkawe? Lepiej odrzucić.
Awatar użytkownika
Wins
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Wins »

Ja zawsze robię też test wodny – wrzucam nasiono do wody na kilka godzin. Jak opadnie na dno, jest szansa na kiełkowanie, jak unosi się na powierzchni, to raczej lipa.
Awatar użytkownika
Inperata
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Inperata »

Hahaha, ja kiedyś zaryzykowałem kilka jasnych nasion… zero kiełkowania ? Od tamtej pory tylko sprawdzone, twarde i ciemne.
ODPOWIEDZ