Jaki cykl świecenia wybrać 18/6 czy 20/4?
Jaki cykl świecenia wybrać 18/6 czy 20/4?
Cześć, jak w tytule zastanawiam się jak będzie lepiej ze światłem 18/6 czy 20/4?
- Nostradamus25
- sieje pestki
Re: Jaki cykl świecenia wybrać 18/6 czy 20/4?
Ja od dawna trzymam się 18/6 i szczerze mówiąc, u mnie sprawdza się najlepiej. Ten cykl daje roślinom odpowiednią ilość światła do fotosyntezy, ale też czas na regenerację w ciemności. W tych 6 godzinach odpoczynku rośliny produkują hormony wzrostu, których nie da się wytworzyć pod światłem, więc naprawdę jest to istotne. Dodatkowo zużycie prądu jest niższe, co przy większej liczbie roślin ma znaczenie finansowe. U mnie przy 18/6 rośliny rosną równomiernie, nie mają problemów ze stresem i nie zauważyłam spowolnienia wzrostu w porównaniu do dłuższego oświetlenia.
- Tony Stark
- sieje pestki
Rozumiem Twój punkt widzenia, ale ja ostatnio testowałem 20/4 i u mnie różnica była zauważalna. Rośliny dostawały po prostu więcej energii i szybciej rosły. W praktyce oznacza to, że mogę wcześniej przejść do fazy kwitnienia albo uzyskać większe liście i bardziej bujną roślinę. Oczywiście prąd idzie bardziej, ale jeśli ktoś liczy każdy gram plonu, to czas światła ma realny wpływ. Dla automatów to szczególnie ważne, bo ich życie jest ograniczone i każdy dodatkowy dzień, każda dodatkowa godzina światła, może oznaczać większe zbiory. W moim przypadku 20/4 sprawdziło się bez większych problemów ze stresem, choć trzeba pilnować temperatury w nocy, żeby rośliny nie przegrzały się w ciągu dnia.
Ja patrzę na to trochę w sposób kompromisowy. Faktycznie 20/4 może dawać większe plony, ale nie każdy grower ma idealne warunki odpowiednia wentylacja, temperatura, wilgotność. Przy 18/6 rośliny mają więcej czasu na regenerację, a te 6 godzin ciemności pozwala im lepiej się rozwijać hormonami. Przy dłuższym świetle trzeba naprawdę dbać o każdy parametr, bo rośliny szybciej zużywają wodę i składniki odżywcze i mogą reagować stresem, jeśli coś nie gra. Poza tym rachunki za prąd przy 20/4 są wyraźnie wyższe, więc dla domowej uprawy mniejsze ryzyko i oszczędność kosztów może być ważniejsza niż ta dodatkowa godzina światła. W praktyce więc obie metody działają zależy, czy stawiasz na maksymalny plon i masz warunki do 20/4, czy wolisz spokojniejszą i bardziej stabilną uprawę przy 18/6.