Uwaga na syntetyczne kannabinoidy – HHC i ryzyko dla młodzieży

Wszystko o THC, THCA, THCV, CBD, CBG, HHC i innych kannabinoidach, ich właściwości i działanie.
Awatar użytkownika
Bebite
sieje pestki
sieje pestki

Uwaga na syntetyczne kannabinoidy – HHC i ryzyko dla młodzieży

Post autor: Bebite »

statnio w Europie pojawiają się coraz większe obawy dotyczące półsyntetycznych kannabinoidów, w tym popularnego hexahydrokannabinolu (HHC). Związek ten dostępny jest w różnych produktach, takich jak e-papierosy, olejki czy słodycze, i reklamowany bywa jako „legalna alternatywa THC”.

Problem polega na tym, że HHC nie jest dokładnie przebadany pod kątem bezpieczeństwa, a w niektórych przypadkach odnotowano poważne reakcje psychiczne, w tym przypadki psychozy u dzieci już od 13. roku życia. Takie sytuacje skłoniły władze w Irlandii do rozważenia wprowadzenia zakazu sprzedaży tych produktów, szczególnie wśród niepełnoletnich.

Warto podkreślić, że syntetyczne kannabinoidy różnią się od naturalnego THC – działają silniej i nieprzewidywalnie na układ nerwowy. Dla rodziców, nauczycieli i młodych osób oznacza to, że nawet „legalny” produkt może być bardzo niebezpieczny.

Czy ktoś miał do czynienia z HHC lub innymi syntetycznymi kannabinoidami? Jakie są Wasze doświadczenia i opinie na temat ich bezpieczeństwa?
Awatar użytkownika
Grucha44
sieje pestki
sieje pestki

Re: Uwaga na syntetyczne kannabinoidy – HHC i ryzyko dla młodzieży

Post autor: Grucha44 »

Słyszałem o tych e-papierosach z HHC i naprawdę przeraża mnie, że mogą tak działać na młodzież. To już nie jest zabawa – trzeba edukować dzieci i nastolatków.
Ziemowid
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Ziemowid »

Warto przypominać, że legalne wcale nie znaczy bezpieczne. HHC i inne syntetyki mogą być dużo silniejsze od THC i mają nieprzewidywalne skutki.
ZofiaF
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: ZofiaF »

Jako rodzic staram się kontrolować, co mają w domu nastolatki. Te produkty są sprytnie opakowane i wyglądają jak zwykłe słodycze albo vapy – trzeba być czujnym.
Awatar użytkownika
Wins
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Wins »

Ja sama nigdy bym tego nie próbowała. Wolę naturalne CBD albo THC w legalnych produktach. Syntetyki to naprawdę loteria dla zdrowia psychicznego.
Ziemowid
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Ziemowid »

Ciekawe, czy zakaz w Irlandii w końcu wejdzie w życie. Mam wrażenie, że prawo zawsze jest krok do tyłu w stosunku do dostępnych nowych substancji. Edukacja jest kluczowa.
ODPOWIEDZ