Nasiona fotoperiodyczne jaki box będzie najlepszy?

Czyli uprawa i hodowla marihuany oraz konopi w pomieszczeniu pod lampami.
Hans22
sieje pestki
sieje pestki

Nasiona fotoperiodyczne jaki box będzie najlepszy?

Post autor: Hans22 »

Zakładam swój pierwszy growbox pod fotoperiodyki. Ale serio, patrzę na te wszystkie lampy, filtry i namioty i mam wrażenie, że potrzebuję doktoratu z botaniki i elektrotechniki jednocześnie ?
Awatar użytkownika
Nostradamus25
sieje pestki
sieje pestki

Re: Nasiona fotoperiodyczne jaki box będzie najlepszy?

Post autor: Nostradamus25 »

Zacznijmy od podstaw. Na start coś w rodzaju Mars Hydro 120×120×200 albo Vivosun. Grube ściany, wewnątrz mylar odbija światło, więc lampa będzie pracować efektywniej. Gorilla jest super, ale jak chcesz wydać więcej kasy i mieć opcję powiększenia boxa w przyszłości. Box to podstawa, reszta to dodatki. Lampy LED teraz rządzą – HPS to już stara szkoła. Polecam Spider Farmer SF-4000 albo Mars Hydro FC-4800. Pełne spektrum, energooszczędne i nie grzeją jak piekarnik.
Hans22
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Hans22 »

A co z cyklem światła? Fotoperiodyki trzeba jakoś ustawiać, prawda?
Awatar użytkownika
Nostradamus25
sieje pestki
sieje pestki

Post autor: Nostradamus25 »

Tak, wegetacja 18 godzin światła 6 godzin ciemności. Kwitnienie 12/12. I uwaga: ciemność jest święta. Nawet mała smuga światła w nocy może zestresować roślinę i zrobić chaos. Dlatego timer mechaniczny lub cyfrowy jest must-have. Ja mam Inkbird ITC-308 ustawiłem wszystko raz i mogę spać spokojnie. Musisz też pomyśleć neutralizacji zapachu i o wentylacji. Bez filtra węglowego ani rusz. Ja mam Can-Filters 150 mm działa jak magia. Do tego wentylator wyciągowy AC Infinity Cloudline T6. Cichy, sterowany automatycznie, nie muszę ręcznie regulować. Dorzuć jeszcze małe clip-fany w środku, żeby powietrze krążyło wokół roślin. Zapobiega pleśni i wzmacnia łodygi. Nawilżacz też przyda się w zimie, bo LED-y wysuszają box.
ODPOWIEDZ