Ziemia pod konopie w okresie zimowym – jak ją przygotować?

Wszystko o ziemi pod uprawę i hodowlę konopi.
Awatar użytkownika
Zychfryd
sieje pestki
sieje pestki

Ziemia pod konopie w okresie zimowym – jak ją przygotować?

Post autor: Zychfryd »

Hej wszystkim!
Zima to trudny czas dla hodowców konopi, nie tylko ze względu na krótsze dni i niskie temperatury, ale też przez wyzwania związane z podłożem. Odpowiednia ziemia może zrobić ogromną różnicę w zdrowiu i kondycji roślin.

Najważniejsze jest, aby podłoże było luźne, dobrze napowietrzone i przepuszczalne, tak aby korzenie nie stały w wodzie i nie gnijały. W okresie zimowym warto też zadbać o utrzymanie stabilnej temperatury podłoża – ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.

Ja osobiście mieszam ziemię uniwersalną z perlite’em lub wermikulitem, co poprawia drenaż i utrzymuje korzenie w zdrowiu. Dobrze sprawdza się też dodanie odrobiny kompostu lub humusu, który dostarcza roślinom naturalnych składników odżywczych, bez ryzyka przenawożenia.

Dodatkowo, przy uprawie indoor zimą warto monitorować pH podłoża – najlepiej utrzymywać je w zakresie 6–6,5, co zapewnia optymalne przyswajanie składników odżywczych.

A Wy, jakie macie doświadczenia z ziemią pod konopie w zimie? Macie swoje sprawdzone mieszanki lub triki na utrzymanie korzeni w dobrej kondycji, kiedy temperatura spada?
Awatar użytkownika
WandaW
sieje pestki
sieje pestki

Re: Ziemia pod konopie w okresie zimowym – jak ją przygotować?

Post autor: WandaW »

Ja zawsze mieszam ziemię uniwersalną z perlite’em – poprawia drenaż i zapobiega gniciu korzeni. Do tego trochę kompostu i rośliny są w pełni odżywione, nawet przy mniejszych dawkach światła.
Kropka
sieje pestki
sieje pestki

Re: Ziemia pod konopie w okresie zimowym – jak ją przygotować?

Post autor: Kropka »

U mnie świetnie sprawdza się vermikulit + ziemia organiczna. Trzyma wilgoć, ale nie przemoczy korzeni. W zimie pilnuję, żeby ziemia była lekko wilgotna, nigdy mokra.
ODPOWIEDZ