Jak rozpoznać niedobór azotu?
Jak rozpoznać niedobór azotu?
Słuchajcie, ostatnio zauważyłem, że na kilku roślinach dolne liście zaczęły robić się jaśniejsze. Najpierw myślałem, że to nic takiego, ale później niektóre z nich zaczęły żółknąć. Zastanawiam się, czy to może być niedobór azotu. Mieliście kiedyś podobną sytuację?
Re: Jak rozpoznać niedobór azotu?
U mnie pierwszym sygnałem było właśnie stopniowe blednięcie starszych liści. Nie robiły się od razu całkiem żółte, tylko najpierw traciły ten intensywnie zielony kolor. Z czasem roślina wyglądała tak, jakby przestawała mieć siłę do wzrostu. Ale pamiętam, że na początku nie byłem pewien, czy chodzi o azot, czy może o coś innego.
- Tony Stark
- sieje pestki

U mnie było podobnie, tylko dodatkowo zauważyłem, że nowe przyrosty nie rozwijały się tak szybko jak wcześniej. Roślina wyglądała na trochę osłabioną, a liście były mniej bujne. Warto jednak pamiętać, że sam wygląd liści nie zawsze wystarcza, żeby stwierdzić niedobór konkretnego składnika. Czasami podobne objawy mogą wynikać z innych problemów.
No właśnie, dlatego chciałem was zapytać, na co dokładnie zwracacie uwagę. Czy najważniejsze jest to, że żółkną starsze liście, czy bardziej to, że roślina zaczyna wolniej rosnąć?
- Tony Stark
- sieje pestki

Moim zdaniem trzeba patrzeć na oba objawy jednocześnie. Jeśli starsze liście stopniowo bledną, a roślina jednocześnie słabiej rośnie, to niedobór azotu jest jedną z możliwości. Azot jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i tworzenia chlorofilu, więc jego brak może wpływać zarówno na kolor liści, jak i na ogólną kondycję rośliny.
Zgadzam się, ale dodałbym jeszcze jedną rzecz: ważne jest, gdzie zaczynają się objawy. Przy niedoborze azotu często najpierw widać je na starszych, dolnych liściach. To dlatego, że roślina może przemieszczać azot z tych liści do młodszych części. Nie oznacza to jednak, że każde żółknięcie dolnych liści musi być niedoborem azotu.
Czyli jeśli widzę żółte liście na dole, to nie powinienem od razu zakładać, że trzeba dodać nawóz?