Coś się tak wydaje, ale daj dokładniejsze zdjęcie. Jeżeli to herma, to musisz regularnie jajca obrywać. Palonko będzie trochę słabszej jakości, ale będzie.
ale czy z hermafrodyty beda nasiona zenskie? czy tez same hermy? Dosłownie: ale jajca :) cały czas myslalem ze to panna ;p
Nie zalezy mi na nasionach bo wole kupic femi. a tu mi chodzi tylko o palenie bo juz sie wszystko pokonczylo i nie ma co palic...
Jajca trzeba odrywac przez caly okres kwitnienia? czy jak urwe wszystkie to juz nie wyrosną ? bo kwiaty jak sie urwie to juz nie rosną bo sprawdzalem ;p hyhy
napisane było żeby obcinać a jak mam obciąć skoro jaja są w środku kwiatu...??? musze chyba tak zostawic i zadowolić się paleniem z hermy dopóki nowe nie dojdą... chyba ze jest jkis sposob aby herme jakos odjajczyć. Uciąc moge jajka ale po bokach bo kwiatostanu to szkoda przeciez prawda ?
Z tym plantem to jest tak że liczyłem się z tym że to może być herma. Coż, palił ktoś kiedyś herme? czy jest jakaś moc?
pierwsze "odjajcowywanie" ;p
powiedzcie mi jeszcze kiedy mam sciać roślinkę zeby sie nie zapyliłą... obawiam się że usunięcie wszystkich jaj jest niemożiwe i predzej czy pozniej dojdzie do zapylenia ale jak rozpoznac kiedy ścinać herme ?
czyli trzeba czekac aż dojdzie do końca jak normalna dziewczyna ? przed robieniem makumby mam ją wysuszyć czy taką świerzą wrzucam do garnka z mlekiem ?
ciagle te czarno-białe robale porwacają ... co tu robic ostatnio o nich zapomnialem a tu dzisiaj patrze... a tu pod lisciami siedzą sobie takie mini pajączki :/ czy to mogą być mszyce? trzeba tego preparatu uzywać codziennie az do skutku?
Na dodatek czy to normalne ze żółkną liście przy powstawaniu topów? Wiem że tak ale czy aż tak ?
Jak ja żałuje że to herma.... to moja druga roślinka i jestem z niej bardzo dumny tylko niestety lezbo-pedzio... ale sami przyznajcie że topki fajne...
powiem Ci że tez tak podejrzewam ale miała gdzie niegdzie białe wąsy a męska takich nie ma i czy facet ma aż takiego kopa, że jak pociągne trzy machy to mnie z butów wywala ? po WW wystarczył 1 buch :p hehe
Należące do grupy pajęczaków przędziorki, zajmują szczególne miejsce wśrod szkodników roslin pokojowych. Wynika to nie tylko ze wzgledu na bardzo szybki przyrost populacji tych szkodników, ale i utajony, ze względu na małe rozmiary, sposób życia. Najczęściej występują: przędziorek chmielowiec (Tetranychus urticae) o zmiennej barwiej, zwany potocznie "czerwonym pajączkiem" i przędziorek szklarniowiec (Bervipalpus obovatus) barwy żółtozielonej. Charakterystyczna pajęczynka jest dowodem na obecność przędziorka chmielowca. Widać ją szczególnie wyraźnie po zroszeniu rosliny wodą. Przędziorek chmielowiec ze wzgledu na duży zasięg występowania i wyrządzane szkody należy do najgroźniejszych szkodników. Atakuje ponad 150 gatunkow roślin. Przędziorki lubią ciepłe i suche powietrze. Objawy - pajęczynka na spodniej stronie liści i wierzchołkach pędów, małe, żółtawobiałe cetki mieniące sie srebrzyście, brunatnienie i opadanie uszkodzonych liści, przedwczesne usychanie i opadanie kwiatów. Zwalczanie - zmiana warunków uprawy (obniżenie temp. i zwiększenie wilgotności), spłukiwanie roślin wodą oraz środki chemiczne (Magus 200 SC, Provado AE). Jeżli zaatakowana jest pojedyncza roślina, to można po zroszeniu wodą zamknąć ją w worku foliowym. W takich warunkach wiele roślin może pozostać przez kilka dni bez szkody, a szkodniki wyginą.
Jak Ci smutno zapal! – rozwesela , Jak Ci wesoło zapal! – trudno każdy pali!
Zapaliłeś? Będziesz palił dalej, bo jest dobre