Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi

Potrawy z wykorzystaniem konopi.
KociMagik
sieje pestki
sieje pestki
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2025, 12:38

Sałatka z pieczonym jabłkiem, kozim serem i nasionami konopi

Post autor: KociMagik »

Składniki (na 2–3 porcje)

Na sałatkę:

- 2 średnie jabłka (najlepiej słodko-kwaśne, np. szara reneta lub ligol), pokrojone w ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych

- 100 g koziego sera w plastrach lub pokruszonego

- 2 łyżki nasion konopnych + dodatkowe do posypania

- 4 garście mieszanki sałat (rukola, roszponka, szpinak młody)

- 1–2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub oliwy z oliwek)

- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Na dressing:

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1/2 łyżeczki musztardy dijon (opcjonalnie dla pikantnego akcentu)

Przygotowanie

1. Piecz jabłka:

- Rozgrzej piekarnik do 180°C.

- Jabłka skrop odrobiną oleju, posyp szczyptą cynamonu (opcjonalnie) i piecz 15–20 minut, aż będą miękkie i lekko złociste.

2. Przygotuj dressing:

- W miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód, oliwę i musztardę, aż składniki się połączą.

3. Przygotuj sałatę:

- W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, lekko posól i popieprz.

4. Połącz składniki:

- Dodaj pieczone jabłka, kozi ser i nasiona konopne.

- Polej dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

5. Podanie:

- Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu.

- Możesz posypać dodatkowymi nasionami konopnymi lub prażonymi orzechami włoskimi dla chrupkości.

Wskazówki i wariacje

- Więcej słodyczy: Dodaj suszone żurawiny lub rodzynki.

- Chrupkość: Posyp prażonymi orzechami włoskimi, migdałami lub pestkami dyni.

- Wegetariańska alternatywa: Jeśli nie jesz koziego sera, użyj sera feta lub tofu wędzonego.

- Podanie na zimno lub lekko ciepło: Pieczone jabłka można podać lekko ciepłe, a reszta sałatki pozostawić w temperaturze pokojowej.
ODPOWIEDZ