Czy można mieszać nawozy na kwitnienie?
Czy można mieszać nawozy na kwitnienie?
Słuchajcie, mam pytanie zastanawiam się nad mieszaniem nawozów na kwitnienie. Czy to w ogóle jest bezpieczne? W sensie, mogę wziąć dwa różne nawozy i podać je razem roślinom, czy lepiej tego unikać?
Re: Czy można mieszać nawozy na kwitnienie?
No cóż, teoretycznie można, ale trzeba być bardzo ostrożnym. Problem polega na tym, że różne nawozy mają różne proporcje składników i różne formy chemiczne. Na przykład jeden nawóz może być bardzo bogaty w fosfor, a drugi w potas, i jeśli je zmieszasz w złych proporcjach, rośliny mogą dostać przedawkowania albo nie wchłoną wszystkiego tak, jak powinny. Poza tym niektóre nawozy mineralne mogą reagować ze sobą chemicznie i wtedy powstaje osad albo strącanie się składników, co w praktyce oznacza, że roślina nie dostaje tego, co potrzebuje.
- Nostradamus25
- sieje pestki

Dlatego ja zawsze najpierw patrzę na wartości N-P-K i skład mikroelementów. Jeśli jeden nawóz ma dużo azotu, a drugi dużo fosforu i potasu, trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Ja zwykle robię tak: najpierw rozpuszczam każdy nawóz osobno w wodzie, mieszam niewielką próbkę i obserwuję, czy nie powstaje osad albo zmiana koloru. To daje sygnał, że mieszanina jest stabilna i można ją stosować w niewielkich dawkach
A jeśli chodzi o mieszanie nawozów organicznych z mineralnymi? Czy to też ryzykowne, czy bezpieczniejsze?