Jak rozpoznawać szkodniki na roślinach?
Jak rozpoznawać szkodniki na roślinach?
Ostatnio zauważyłem, że jedna z moich roślin a konkretnie Big White Widow, zaczęła wyglądać naprawdę słabo. Najpierw pojawiły się drobne żółte plamki, potem liście zaczęły stopniowo tracić kolor i robić się jakby matowe. Podlewanie jest w porządku, stanowisko też, więc zacząłem podejrzewać szkodniki, ale szczerze mówiąc nie do końca wiem, na co dokładnie należy zwracać uwagę. Jak wy to rozpoznajecie?
- Nostradamus25
- sieje pestki

Re: Jak rozpoznawać szkodniki na roślinach?
To bardzo częsty problem, zwłaszcza zimą, kiedy powietrze jest suche i szkodniki mają idealne warunki. Najlepszy sposób na rozpoznanie szkodnika to obserwowanie konkretnych objawów. Na przykład te żółte punkciki, o których mówisz, bardzo często oznaczają przędziorki. To drobne, prawie niewidoczne roztocza. Ich obecności często towarzyszy delikatna pajęczynka, szczególnie w kątach liści albo przy łodydze. Jeśli masz lupę, łatwo je wypatrzyć wyglądają jak maleńkie, ruszające się kropeczki.
Re: Jak rozpoznawać szkodniki na roślinach?
Ja bym dodał, że warto też zwracać uwagę na zmianę faktury liścia. Jeśli wydaje się on chropowaty, jakby zjedzony, albo pokryty srebrzystym nalotem, to może być sygnał wciornastków. One wysysają soki z komórek liściowych, przez co miejscami struktura robi się taka błyszcząco–łuszcząca. Często też zostawiają małe czarne punkciki to ich odchody. Najłatwiej je zauważyć, gdy lekko poruszysz rośliną i zobaczysz, czy drobne owady skaczą lub szybko się przemieszczają.